Ukoliko volite da ukrasite slavsku trpezu šarenim rolatima, ova slana varijanta sigurno će vam se dopasti, a ne oduzima previše vremena i materijala
Sezona slava je uveliko počela, a to znači da se vraćamo zalogajčićima koje inače možda ne pravimo često. Tu svakako spadaju slana predjela, a među omiljenima su slane torte i rolati, koji čine da trpeza izgleda razigranije i veselije, a izdvajaju se i ukusom.
Ova varijanta, u čiju koru se stavlja ajvar, pružiće vam pravo zadovoljstvo — pored toga što se pravi brzo i jednostavno, vaši gosti i vi uživaćete u svakom zalogaju.
Sastojci:
Kora
- 4 jajeta
- 5 kašika brašna
- 1,5 kašika ulja
- 2 kašike vode
- 3 kašike ajvara
- 1 kašika kisele pavlake
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
Fil
- čaša krem-sira
- ostatak čaše kisele pavlake (iz koje ste uzeli kašiku za koru)
- 170 grama šunke
- kašika peršuna
- 2 kuvana jajeta
- 100 grama kačkavalja
- 2 kisela krastavčića
Priprema
Odvojte belanca, pa ih umutite u čvrst sneg. U odvojenoj posudi umutite žumanca, pa im dodajte ulje, ajvar, pavlaku, vodu, pa kad sve bude homogeno i brašno pomešano s praškom za pecivo, postepeno i uz neprestano mešanje. Posolite, pa postepeno, i uz mešanje dodajte snegu od belanaca, pa izlijte u pleh obložen pek-papirom.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni sve dok ne dobije finu zlatnu nijansu, pa uvijte u rolat u istom papiru na kom se kora pekla i ostavite da hladi.
Pomešajte pavlaku i sir, pa dodajte sitno seckana kuvan jaja, sitno seckanu ili rendanu šunku i sitno seckane krastavčiće.
Potom odmotajte koru i premažite je filom, pa pospite rendanim kačkavaljem i ponovo urolajte (ovog puta bez papira). Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.