Krompir je jedna od najznačajnijih namirnica u ljudskoj ishrani. Pored kukuruza, pšenice i pirinča on je jedna od najrasprostranjenijih biljaka na celom svetu. Može da raste na svim geografskim dužinama te zahteva minimalan tretman, a njegove dobrobiti su velike.
Pored toga što je krompir bio zaslužan za nestanak gladi u Evropi, on je i lekovita biljka, te je neka od njegovih blagodeti to što sprečava izbijanje pliha usled opekotina itd...
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 5 kašika maslinovog ulja
- 50 ml ulja
- 2 čena belog luka
- vezica bosiljka
- 300 g tvrdog sira
- 6 glavica manjeg luka
- 500 g šampinjona
- 6 maslina
- 200g tikvica
- sveža crvena paprika
- kašika začina C
Priprema:
Prvo je neophpodno da krompir u ljusci kuvate oko 30 minuta.
Dok se krompir sprema, vreme je da pripremite povrće. Najpre propržte šampinjone, tikvice isečene na krugove, luk, masline i zgnječeni beli luk. Kada sve to sredite, vreme je da sastojke ređate u vatrostalnu posudu.
Kada oljuštite krompir izrežite ga na komada, a zatim u njega dodajte začin C, malo maslinovog ulja i dobro promešajte! Nakon toga ga ređajte u nauljeni vatrostalnu posudu, pa onda dodajte proprženo povrće i sve to pospite krupno rendanim sirom.
Pecite 15 minuta na 200 stepeni.