Sezona je uveliko u toku
Kupine samo što nisu, donosimo vam nekoliko dobrih razloga da ovog leta "iskoristite sezonu".
Ovo ukusno voće ima samo 43 kalorije na 100 grama, a odlična je prevencija mnogih zdravstvenih problema. Evo zašto bi trebalo da jedete kupine:
Bogate su vlaknima
Porcija kupina ima pedesetak kalorija i oko osam grama vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa. Vlakna nas duže "drže" sitim, što znači da potpomažu i mršavljenje, važna su za snižavanje holesterola, a drže i nivo šećera i insulina u krvi pod kontrolom. Takođe, doprinose dobrom varenju.
Kupine sadrže i jedinjenja koja su prebiotici, što znači da hrane dobre baterije u našim crevima, podstičući time i radi imunog sistema, naše raspoloženje, a deluju i protivupalno.
Riznica vitamina C
Samo jedna porcija kupina u toku dana zadovoljiće polovinu dnevnih potreba za vitaminom C. Pored toga što je važan za imunitet i zdravlje kože, ovaj moćni antioksidant neophodan je organizmu i za "popravljanje" DNK, kao i za stvaranje kolagena i serotonina (neurotransmitera koji je "odgovoran" za dobar san i lepo raspoloženje, između ostalog).
Zdravlje kostiju
Jedna šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za pravilnu koalgulaciju krvi, i neophodan za zdrave kosti. Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i od osteoporoze.
Kupine su bogate i manganom, pola dnevnih potreba zadovoljava jedna porcija kupina, koji je takođe neophodan za zdrave kosti, kao i za stvaranje kolagena bez kojeg nema zdravih zglobova i kože.
Nivo šećera u krvi
Kupine imaju prilično nizak glikemijski indeks (GI 25, visok glikemijski indeks je 55 i više). Takođe, one su voće sa prilično niskim sadržajem šećera, imaju svega 7 grama šećera po porciji. Nizak sadržaj šećera u kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana ovo voće čini odličnim saveznikom u regulisanjunivoa šećera i insulina u krvi.
Dobra memorija i koordinacija
Antioksidanti kojima su kupine bogate sprečavaju zapaljenske procese u organizmu i utiču na način na koji neuroni komuniciraju. Zbog toga ovo voće usporava probleme sa pamćenjem i motorikom, kao i kognitivnim sposobnostima koji su čest pratilac starenja.