Iako nije bio vičan kuvar, Kristijan Dior često je posećivao restorane i uživao u ukusima različitih jela.
Francuski kuvar i modna kuća Dior su napravili i digitalno izdanje kuvara, sa njegovim omiljenim jelima. Pompadur torta je desert u kojem je najviše uživao.
Pompadur torta
Sastojci:
250 g čokolade
250 g putera
200 g šećera
4 jajeta
1 supena kašika brašna
još 30 g putera
PROČITAJTE JOŠ I:
Priprema:
Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i puter, pa ih ostavite na toploj ringli. Pomešajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim puterom, jajima i brašnom. Prespite dobijenu smesu u kalup podmazan puterom i pecite 40 do 45 minuta na 180℃. Kada tortu izvadite iz rerne, ostavite je da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite narednog dana, u kombinaciji sa engleskim kremom.
Engleski krem
Sastojci:
6 žumanaca
½ l mleka
150 g šećera
prstohvat soli
1 štapić vanile
Priprema:
Pomešajte žumanca, šećer i so, a u šerpi prokuvajte mleko u koje ste dodali štapić vanile. Lagano prespite mleko u smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje. Zatim uzmite tiganj i na blagoj vatri kuvajte krem, pazeći da ne proključa, već samo da se zgusne. Nakon toga, prespite ga u drugu posudu i stavite u činiju u koju ste dodali kockice leda, te još malo mešajte dok ne postane penast i lagan. Na kraju, ostavite krem da prenoći u frižideru do narednog dana, i poslužite ga uz čokoladnu tortu.