Odličan recept sa tako malo sastojaka, a ukus je izvrstan!
Još 2018. godine glumica Emili Blant je podelila svoj recept sa kuvaricom Inom Garten prilikom gostovanja u njenoj kulinarskoj emisiji. Ina je otkrila da je toliko bila oduševljena ovim receptom da ga je uključila u svoj kuvar pod nazivom Modern Comfort Food.
Za ovaj jednostavan a tako dobar recept potrebna su četiri sastojka:
- Krompir
- Biljno ulje
- So
- Peršun, naseckan
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Kada skuvate i procedite krompire, vratite ih u praznu šerpu i dobro protresite. Emili ovo izvodi kako bi lagano razmrvila krompire. Gnječilicom možete usitniti ručno one delove koji se nisu razmrvili.
Emili kaže da je ovaj recept u njenoj porodici generacijama, ali ona je dodala jednu novinu.
Tada “protresene” krompire stavlja na stalak za pečenje i ostavlja da se 15 minuta suše na sobnoj temperature. Iz njih se tako izvuče vlaga i kožica postaje hrskava.
Limeni pleh nauljite dobro i stavite u rernu na 5 do 7 minuta, da se ulje dobro zagreje. Krompir pažljivo ubacujte na pleh i mešajte da se svaki komad natopi. Pecite 45 minuta do jedan sat. Povremeno okrećite krompir kako bi bio hrskav spolja, a iznutra kremast.
Kada ga izvadite iz rerne, ostavite da se lagano hladi, začinite solju i sa nekoliko kašičica naseckanog peršuna.