icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nestvarno ukusna

NIKAD NIŠTA SLIČNO NISTE PROBALI: Slatko-slana KARAMEL TORTA topi se u ustima i nemoguće je pojesti samo parče (RECEPT)

Podeli:


Ovaj neobičan spoj ukusa nešto je čemu ćete se uvek rado vraćati i sjajan način da iznenadite goste sasvim neočekivanim dezertom

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:


Za koru

 

  • 160 grama brašna
  • 1 jaje
  • 50 grama šećera
  • 30 grama mlevenih badema
  • 30 grama kakaoa
  • 1/4 kašičica soli
  • 120 grama hladnog putera
  • 1 kašičica ekstrata od vanile
  • 2 kašike hladne vode

 

Za karamel

 

  • 300 g šećera
  • 70 g putera
  • pola šolje vode
  • pola šolje slatke pavlake
  • 1 kašičica soli

 

Za preliv

 

 

  • 120 grama crne čokolade
  • pola šolje slatke pavlake

 

Za dekoraciju

 

  • sezonsko voće, mleveno koštunjavo voće... po želji!


Priprema


Kora


U dubokoj posudi pomešajte brašno, kakao, bademe, pa so i šećer i sve dobro promešajte. Potom dodajte puter i jaje, pa dve kašike vode i kada je sve promešano i sjedinjeno, prebacite testo u streč foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata. Nakon toga, razvucite testo oklagijom, pa ga prebacite u pleh obloožen pek-papirom. Izbockajte testo čačkalicom ili viljuškom i prekrijte pek-papirom, a preko stavite grašak, pasulj ili nešto slično kako bi pritislo testo i da bi kora ostala ravna.


Pecite oko 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni, izvadite kako biste skloniti gornji pek-papir (onaj s teretom koji sprečava nejednako podizanje kore) i pecite još 15 minuta. Izvadite koru iz pleha tek nakon što se ohladi.


Karamel


Pomešajte u jednoj šerpici šećer s vodom, pa ih skuvajte zajedno, ali mešajte da se ne bi kristalizovao, već blago protresite. Nakon što se šećer karamelizuje, dodajte vrlo malo slatke pavlake i kuvajte još minut do dva. Potom sklonite šerpicu s ringle, sipajte preostalu pavlaku i kašičicu soli, promešajte i time prelijte koru. Odložite u frižider da se hladi.


Preliv


Otopite na pari 120 grama crne čokolade s pola šolje slatke pavlake, pa prelijte tortu.

 

Dekoracija

 

Ukrasite torticu po svom ukusu seckanim jagodama, borovnicama, kupinama ili pospite mlevenim bademima, orasima i sl.

 

 

Inicijalizacija u toku...