CITRUSNA POSLASTICA

SOČNOG UKUSA, OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Slasni kolač sa POMORANDŽOM i palentom po receptu Džejmija Olivera

0

Ovaj kolač odličnog je ukusa, vole ga sve generacije, a preporučuje ga slavni kuvar Džejmi Oliver!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

200 g maslaca na sobnoj temperaturi

200 g šećera

3 velika jaja

1 kašičica ekstrakta vanile

200 g mlevenih badema

100 g palente

2 narandže

1 kašičica praška za pecivo

narendana kora narandže

 

Sastojci za sirup:

 

1/4 kašičice mlevenog kardamoma

250 ml soka od narandže

30 ml vode

125 g (smeđeg) šećera

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 160 stepeni i maslacem premažite pleh veličine 20 centimetara.

 

Zatim u njega stavite masni papir i pritisnite ga, pa opet njega premažite maslacem. Maslac i šećer umutite u velikoj činiji dok ne dobijete prozračnu i kremastu smesu.

 

Ne brinite ako šećer izgleda kao da se nije u potpunosti razgradio - to će dogoditi za vreme pečenja.

 

Umutite u smesu jedno po jedno jaje, a zatim umešajte ekstrakt vanile.

 

U maloj činiji pomešajte mlevene bademe, palentu, koru narandže i prašak za pecivo, pa to umešajte u prvu smesu.

 

Izlijte smesu u pleh i pecite 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane smeđe nijanse i kolač se malo odmakne od ivica pleha.

 

Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadite kolač na tanjir. On je poprilično krhak i budite pažljivi.

 

Da biste napravili sirup, usitnite kardamom ili koristite mleveni, a zatim sve ostale sastojke stavite u činiju. Dobijenu smesu kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne smanji obimom i zgusne. Ostavite da se ohladi.

 

Na kolaču napravite rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko njih nalijte puno sirupa, ali polako, da uspe upiti. Ukrasite narandžom po želji, služite uz sladoled...

 

 

 

makonda-tracker