recept

MAGIJA NA TANJIRU: Hladni kremasti kolač sa JAGODAMA je savršena poslastica koju NEIZOSTAVNO morate probati (RECEPT)

0

Želite nešto drugačiji recept za kolač sa jagodama?

Uživajte u pravom savršenstvu na tanjiru...

foto: Youtube Printscreen / riccete dolci
foto: Youtube Printscreen / riccete dolci

Sastojci:

 

Za donji sloj:

 

3 velika jaja

¼ kašičice soli

¼ šolje šećera

4 kašike suncokretovog ulja

1 kašika sirćeta (belog)

1 kašičica ekstrakta vanile

2/3 kašike praška za pecivo

1 šolja brašna

 

Za krem:

 

2 ¼ šolje mleka

1 pakovanje pudinga od vanile

1 kašika gustina

1 kašika maslaca

 

Drugi sloj

 

500g jagoda

1 kašika šećera

½ kašike soka od limuna

¼ šolja vode

1 kašika šećera

1 kašika gustina

 

Naseckajte jagode na kockice. Preko njih naspite šećer i sok od limuna i promešajte dobro. Ostavite sa strane na 1 sat.

 

Za donji sloj

 

Mikserom umutite jaja, šećer i so. Dodajte ulje i sirće. Miksujte u homogenu smesu. Sada dodajte vanilu i prašak za pecivo. Mutite opet.

Postepeno dodajte brašno i mutite da ne bude grudvica. 

 

Sipajte smesu u staklenu posudu za pečenje koju ste namastili maslacem i pecite na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni, oko 20-25 minuta ili dok nije potpuno pečeno, što ćete proveriti čačkalicom; patišpanj je gotov kad je čačkalica čista.

 

Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

 

PROČITAJTE JOŠ I: 

TAKO JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, A TAKO UKUSAN: Najsočniji hleb sa JAGODAMA po receptu Une Piale

 

Za krem

 

Umutite dobro mleko, puding od vanile i gustin tako da ne bude grudvica. Na niskoj ili srednjoj temperaturi na šporetu kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite krem. Dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

 

Patišpanj izbockajte čačkalicom, pa dodajte mleko i ostavite da upije.

Krem sipajte preko torte i ostavite kolač u frižider da se hladi 15 minuta. 

Odstranite višak tečnosti iz jagoda, pa sipajte u šerpicu i dodajte vodu, šećer i gustin. Mešajte na niskoj ili srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.

 

Sipajte sos od jagoda preko torte i izravnajte. Jagode poređajte preko torte. Ostavite da se hladi u frižideru 3 do 4 sata.

 

Služite božanstvenu hladnu tortu od jagoda i uživajte!

 

 

 

makonda-tracker