Želite nešto drugačiji recept za kolač sa jagodama?
Uživajte u pravom savršenstvu na tanjiru...
Sastojci:
Za donji sloj:
3 velika jaja
¼ kašičice soli
¼ šolje šećera
4 kašike suncokretovog ulja
1 kašika sirćeta (belog)
1 kašičica ekstrakta vanile
2/3 kašike praška za pecivo
1 šolja brašna
Za krem:
2 ¼ šolje mleka
1 pakovanje pudinga od vanile
1 kašika gustina
1 kašika maslaca
Drugi sloj
500g jagoda
1 kašika šećera
½ kašike soka od limuna
¼ šolja vode
1 kašika šećera
1 kašika gustina
Naseckajte jagode na kockice. Preko njih naspite šećer i sok od limuna i promešajte dobro. Ostavite sa strane na 1 sat.
Za donji sloj
Mikserom umutite jaja, šećer i so. Dodajte ulje i sirće. Miksujte u homogenu smesu. Sada dodajte vanilu i prašak za pecivo. Mutite opet.
Postepeno dodajte brašno i mutite da ne bude grudvica.
Sipajte smesu u staklenu posudu za pečenje koju ste namastili maslacem i pecite na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni, oko 20-25 minuta ili dok nije potpuno pečeno, što ćete proveriti čačkalicom; patišpanj je gotov kad je čačkalica čista.
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
PROČITAJTE JOŠ I:
TAKO JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, A TAKO UKUSAN: Najsočniji hleb sa JAGODAMA po receptu Une Piale
Za krem
Umutite dobro mleko, puding od vanile i gustin tako da ne bude grudvica. Na niskoj ili srednjoj temperaturi na šporetu kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite krem. Dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Patišpanj izbockajte čačkalicom, pa dodajte mleko i ostavite da upije.
Krem sipajte preko torte i ostavite kolač u frižider da se hladi 15 minuta.
Odstranite višak tečnosti iz jagoda, pa sipajte u šerpicu i dodajte vodu, šećer i gustin. Mešajte na niskoj ili srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.
Sipajte sos od jagoda preko torte i izravnajte. Jagode poređajte preko torte. Ostavite da se hladi u frižideru 3 do 4 sata.
Služite božanstvenu hladnu tortu od jagoda i uživajte!