icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

jednostavno i tako, tako ukusno

NEMA BOLJEG NAČINA DA DODATE SLAST: Evo kako napraviti gust i neodoljiv sos za bilo koje jelo

Podeli:

Pogledajte kako zgusnuti sos u zavisnosti od toga od kojih namirnica pripremate obrok

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sosevi sjajan dodatak skoro svakom jelu. Međutim, koliko god da su jednostavni, ne uspevaju uvek. Najčešći problem – postaju previše retki.

 

Međutim, to nije razlog da bacimo sos i da počnemo sa njegovom pripremom ispočetka. Postoji nekoliko načina kojima jednostavno možete da zgusnete preterano tečni dodatak.

 

Prvi i najlakši način za to je – brašno. Međutim, da se ne pretvori u grudvice, ono mora da bude prethodno zaprženo ili dobro promešano sa malom količinom vode. Nakon toga dodajte u sos, dobro mešajte i uživajte u rezultatu. Međutim, ne zaboravite da je ova metoda odgovarajuća samo za tople soseve – bolonjeze, sosevi od pavlake ili bešamel sos.

 

 

Krompir pire u prahu je drugi način. Pomoću njega ćete izbeći specifični ukus brašna, a tekstura će postati sipkasta i vazdušasta. Ponovo je pogodan samo za tople soseve.

 

Neke domaćice više vole da koriste skrob. On će isti posao da završi kao krompir pire i brašno, obzirom na to da oni sadrže ovaj proizvod.

 

Za soseve na mlečnoj bazi i bazi od pavlake, možete da koristite i tečnu pavlaku za kuvanje. Kada provri, ona ima svojstvo da se zgušnjava, a zajedno sa tim poboljšava ukus.

 

Sos
foto: Shutterstock

Ukoliko u sosu ima povrća, možete da stavite dodatnu količinu sitno iseckanih šargarepa i pečuraka. Oni će takođe dodati gustinu i poboljšaće ukus.

 

Izrendani krompir takođe zgušnjava. Razlog – sadrži skrob, ali koristite ga samo kod belih soseva sa jakim ukusom pavlake ili ukusom sira.

 

Druga caka: prosto ostavite sos da duže vri. Obzirom na to da nije supa, čak i da se povrće u njemu prekuva, niko neće primetiti. A njihovo prekuvavanje može da dovede do dodatnog zgušnjavanja.

 

Za hladne soseve koristite majonez ili kiselu pavlaku. U slučaju da želite da dobijete gust sos od belog luka ili mlečni sos, onda umesto kiselog mleka i majoneza pomešajte pavlaku sa majonezom. Međutim, ni u kom slučaju nemojte mutiti mikserom, ili seckom, zato što na taj način pavlaka postaje tečna i dobićete suprotni efekat.

 

 

Inicijalizacija u toku...