recept

SAVRŠEN IZBOR ZA PRAZNIČNU TRPEZU: Sočna i ukusna ŠVARCVALD torta - poslastica kojoj malo ko može ODOLETI!

0

Poslastica koju obožavaju mnogi

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:


Biskvit:

 

7 jaja

250 g šećera

1 vanil šećer

3 kašike ulja

100 g brašna

60 g kakao praha

1/2 kesice praška za pecivo

 

Prvi fil (čokoladni ganaš):

250 ml slatke pavlake

200 g tamne čokolade za kuvanje

oko 350 g višanja

 

Drugi fil:

250 ml slatke pavlake

2-3 kašike šećera u prahu

1 vanilin šećer

2-3 kašike maraskino likera

ili bilo koje rakije od višnje

 

Priprema:

 

Kora: Belanca odvojite od žumanaca pa ih mutite u čvrst sneg postepeno dodavajući 150 g šećera. U međuvremenu umutite i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute postepeno dodajte kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje. U odvojenoj posudi prosejte brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa postepeno dodajte masi od žumanaca da postane jako gusto. Ručno, varjačom, umešajte sneg od belanaca. Izlijte smesu u kalup 26cm pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Zabodite čačkalicu tokom pečenja da vidite da li je pečeno. Dobro ohladite pa presecite poprečno da se dobiju tri jednake kore.

 

Prvi fil: Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa prelijte preko izlomljenih čokolada. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i krema ne postaje ujednačena. Ohladite fil dobro pre korišćenja. Napunite sudoperu hladnom vodom pa u toj vodi držite šerpicu dok se ne ohladi, mešajući konstantno. Posle toga stavite u frižider ili friz da se potpuno ohladi i malo stegne. Pre korišćenja je dobro umutiti. Višnje očistite od koštica ukoliko ih imaju. Dobro ih rukama iscedite od sokova, a sokove sačuvajte za natapanje kora.

 

Drugi fil: Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešajte liker od višanja.

 

Slaganje: Prvu koru dobro natopite sokom od višanja, ravnomerno poređajte oceđene višnje pa preko rasporedite čokoladni ganaš. Poklopite sledećom korom pa i nju dobro natopite sokom od višanja. Namažite koru kremom od slatke pavlake, poklopite trećom korom pa i nju natopite sokom od višanja. Malo pritisnite dlanovima da se sve lepo ujedini. Tako pripremljenu tortu ostavite da se hladi barem jedan sat pa je dekorišite slatkom pavlakom, rendanom čokoladom i kandiranim trešnjama.

 

 

makonda-tracker