Recept

UKUSNE, HRSKAVE BAJADERE S KIKIRIKIJEM PRAVE SE LAKŠE NEGO IKAD: Idealna praznična poslastica koju ćete OBOŽAVATI!

0

Idealni sitni kolači za slave i praznike.

foto: Printscreen You Tube/Domaći Recepti
foto: Printscreen You Tube/Domaći Recepti

Sastojci:

 

- 180 ml vode
- 180 g kristal šećera
- 75 g margarina
- 200 g blendiranog kikirikija
- 250 g mlevenog keksa
- 80 g crne čokolade
- 100 g bele čokolade

 

Glazura:

 

- 120 g crne čokolade

- 2 kašike ulja

 

Priprema:

 

Odmah narendati crnu čokoladu. Spojiti vodu i šećer pa staviti na vatru da provri. Kad provri dodati margarin pa sačekati da se i on otopi i provri. Skloniti sa vatre pa dodati kikiriki i 200 g mlevenog keksa. Sjediniti pa podeliti na dva dela.

 

U jedan deo staviti izrendanu čokoladu, a u drugi preostalih 50 g mlevenog keksa i sjedini. U manji pleh ili kalup staviti papir za pečenje pa istresti celu svetlu smesu i poravnati. Otopiti u mikrotalasnoj ili na pari belu čokoladu. U mikrotalsnoj zagrevamo po 15 sekundi dok se čokolada ne otopi.

 

Premazati otopljenu čokoladu preko prvog sloja pa odneti u zamrzivač da se stegne 5 – 10 minuta. Preporučujemo mlečnu belu čokoladu jer čokolada za kuvanje se baš i ne otopi lepo.

 

Ukoliko hoćete posnu kikiriki bajaderu izuzmite čokoladu. Izvaditi iz zamrzivača pa preko staviti čokoladni deo, pa i njega poravnati. Ukoliko vam se desi da vam se drugi deo ohladio i čini vam se da neće moći lepo da se stavi preko čokolade malo ga zagrejte. Namojte vruće na belu čokoladu.

 

Opet poravnajte čašom. Glazura se odmah pravi. Pomešati čokoladu i ulje pa staviti u mikrotalasnu ( po 15 sekundi dok se ne zagreje ) ili na paru i otopiti ih zajedno. Preliti preko bajadere i odozgo po želji posuti blendiranim kikirikijem.


 

 

makonda-tracker