predivne

POŽURITE DOK JOŠ IMA SVEŽIH! 5 sočnih i neodoljivih poslastica sa šljivama koje morate probati do kraja leta (RECEPTI)

0

One su slatke, daju ukus leta svakom kolaču i prava su vitaminska bomba! Zato obavezno period pred nama iskoristite da probate ove jednostavne recepte.

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Naši krajevi su nadaleko poznati po kvalitetnim šljivama, jednoj od voćki koje u i te kako bogate hranljivim materijama.


Istraživanja su pokazala da je jedan plod ima istu količinu antioksidansnih materija kao šaka svežih borovnica, koje se i same zbog svog antioksidansnog svojstva smatraju neophodnom namirnicom u svačijoj ishrani. U sto grama svežih šljiva naći ćete čak 11 grama ugljenih hidrata, gram dijetalnih vlakana, gram proteina i 10 grama šećera! Veoma su dobar izvor vitamina C, A i K, riboflavina, fitonutrijenata, niacina i drugih vitamina B kompleksa.


Ovo voće blagotvorno utiče na varenje, smatraju se najboljim prirodnim lekom za zatvor, pomažu u detoksiraciji organizma, prevenciji bolesti srca, snižavaju nivo šećera u krvi, pozitivno deluju na gustinu kostiju, pamćenje, zdravlje očiju, imunitet, metabolizam...


Termičkom obradom se sigurno gube neka od svojstava ovog voća, ali neka vas to ne sprečava da maksimalno iskoristite poslednji mesec leta i obilato se služite neodoljivim i slatkim remek-delima sa šljivama.


Uživajte!

 

Starinska pita bez mleka i jaja

Dobro poznat ukus na nešto drugačiji način

 

Osvežavajući kolač sa šljivama i jogurtom

Ova predivna poslastica podsetiće vas na kolače kakve ste jeli kod bake.

 

Ukusne knedle na brzinu

Imaćete poslasticu za nekoliko dana

 

Savršene taške sa šljivama

Posuta prezlama i poslužena sa pavlakom ili mlevenim orasima i makom, ova poslastica je idealna za svaku priliku

 

Sočni rolat sa šljivama

Lako se priprema, a vaši najmiliji će uživati u njegovom ukusu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker