icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

SJAJAN UKUS

Sa padina Kopaonika stiže nam slatkiš od suvih šljiva i čokolade: Napravite sočni rolat (RECEPT)

Lako se priprema, a vaši najmiliji će uživati u njegovom ukusu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Gradić Blace nalazi se u Topličkoj kotlini i naslonjen je na padine Kopaonika i Jastrepca, što je bogom dano podneblje za zasade voća. Ljudi se ovde generacijama bave voćarstvom: gaje se jabuke i višnje, ali je najzastupljenija voćka šljiva.

 

Na teritoriji opštine, na čistom i zdravom podneblju, raste oko dva miliona stabala. Od specijaliteta kraja, naravno, izdvajaju se poslastice od ljubičaste lepotice: pekmez i kolač od šljiva sušenih na listu kupusa, a od pića tu je, svakako, domaća rakija šljivovica.

 

Tradicionalni vojvođanski slatkiš: Napravite kitnikez od dunja (RECEPT)

 

Ovo je pravi jesenji/zimski kolač, tako sočan i vazdušast, lako se priprema, a vaši najmiliji će uživati u njegovom ukusu.

 

• 5 jaja
• 250 gr maslaca
• 250 gr šećera od šećerne trske
• 200 gr brašna (pola meko, pola oštro)
• 25 gr kakaoa
• 400 gr seckanih suvih šljiva
• 200 gr krupno mlevenih oraha ( prethodno malo prepečenih)
• 50 gr seckane čokolade
• na vrh noža prašak za pecivo

 

Umutite maslac i šećer. Uz mućenje dodajte jedno po jedno jaje, a zatim brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Varjačom umešajte suve šljive, orahe, i čokoladu.

 

Pecite na 180 C, oko 40 minuta, u plehu obloženom papirom za pečenje koji je blago namašćen maslacem.

 

Kada je gotov možete ga ukrasiti po želji. Prijatno!