Bolje su od knedli

Poslastica za svaku priliku: Stari recept za savršene taške sa šljivama

0

Posuta prezlama i poslužena sa pavlakom ili mlevenim orasima i makom, ova poslastica je idealna za svaku priliku

foto: shutterstock
foto: shutterstock

Sastojci:

 

1 kg mekog brašna
0,5 l mlake vode
600 g tvrdog pekmeza od šljiva
250 g mlevenih oraha
250 g maka
200 g šećera
posoljena voda za kuvanje

 

Priprema:

 

1. Od mekog brašna i vode zamesiti tvrdo testo i ostaviti da se odmara.

 

2. Za to vreme zakuvati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačke kuvati.

 

3. Podeliti testo na dva dela, svaki još dobro izgnječiti i pustiti da se još malo odmara (odstoji).

 

4. Razviti vrlo tanko jedan deo testa i na jednu polovinu razvijenog testa ravnomerno, u redovima staviti po kašiku pekmeza.

 

5. Testo s pekmezom prekriti s drugim delom testa i prstima utisnuti oko svakog dela sa pekmezom.

 

6. Oblikovati taške i iseći ih.

 

7. Kuvati u vodi dok ne omekšaju.

 

8. U jednoj posudi pomešati mlevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom.

 

9. Vruće taške uvaljati u orahe i u mak.

 

Savet: Umesto oraha i maka taške možete poslužiti uvaljane u prezle propržene na tiganju.

 

 

makonda-tracker