Posuta prezlama i poslužena sa pavlakom ili mlevenim orasima i makom, ova poslastica je idealna za svaku priliku
Sastojci:
1 kg mekog brašna
0,5 l mlake vode
600 g tvrdog pekmeza od šljiva
250 g mlevenih oraha
250 g maka
200 g šećera
posoljena voda za kuvanje
Priprema:
1. Od mekog brašna i vode zamesiti tvrdo testo i ostaviti da se odmara.
2. Za to vreme zakuvati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačke kuvati.
3. Podeliti testo na dva dela, svaki još dobro izgnječiti i pustiti da se još malo odmara (odstoji).
4. Razviti vrlo tanko jedan deo testa i na jednu polovinu razvijenog testa ravnomerno, u redovima staviti po kašiku pekmeza.
5. Testo s pekmezom prekriti s drugim delom testa i prstima utisnuti oko svakog dela sa pekmezom.
6. Oblikovati taške i iseći ih.
7. Kuvati u vodi dok ne omekšaju.
8. U jednoj posudi pomešati mlevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom.
9. Vruće taške uvaljati u orahe i u mak.
Savet: Umesto oraha i maka taške možete poslužiti uvaljane u prezle propržene na tiganju.