PO STAROM RECEPTU

SLASNI DRAGULJ NARODNE KUHINJE: Ovo prolećno jelo s juga Srbije se OBAVEZNO priprema za Đurđevdan

0

U susret velikom hrišćanskom prazniku, predstavljamo vam bogato i izuzetno hranljivo jelo za koje se veruje da se mora naći na đurđevdanskoj trpezi

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Podugačak je spisak svega što se, prema starim verovanjima, na Svetog Đorđa ili Đurđevdan valja ili ne valja raditi. Te treba poraniti, ritualno se umiti prethodno veče posebno pripremljenom vodom s biljem, isplesti venčić od đurđevka, te ne treba spavati preko dana...


Ali kad je reč o trpezi, svi se slažu u jednom – obavezno se služi kapama, specijalitet od jagnjećeg mesa i spanaća.


Potrebno je za 4 osobe:

 

  • 1 kg mladog spanaća (blitve ili zelja)
  • 1 manji jagnjeći but
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • brašno po potrebi
  • 2 veze mladog crnog luka
  • 3 bela dela mladog belog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 kašike slatke začinske paprike
  • 50 ml ulja
  • so
  • biber

 

 

Priprema

 

Meso isecite na manje komade, pospite suvim začinom i dobro obrašnjavite. U šerpi odgovarajuće veličine meso dobro propržite na vrelom ulju, pa kad dobije koricu, izvadite ga iz šerpe I ostavite ga na toplom.

 

U istoj šerpi propržite crni luk, koji ste iseckali zajedno s perima, i kad se lepo proprži, to pospite začinskom paprikom, dobro promešajte i nalijte malo vode. Vratite meso u lonac, dobro promešajte, pa nalijte vodom da sve ogrezne.

 

Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite, a kad jelo provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko sat i po, dok meso ne omekša. Nakon toga dodajte praziluk isečen na kolutove i pustite da se krčka još 20 minuta.

 

Po potrebi dolivajte vodu, a pred sam kraj kuvanja dodajte usitnjenu blitvu. Kapamu poslužite sa ovčijim kiselim mlekom.

 

 

makonda-tracker