Jedna od najjeftinijih, najhranljivijih i najukusnijih namirnica odlična je osnova za bilo koji ručak, a ukoliko su vam vaši stari recepti s krompirom dosadili, probajte neki od ovih.
Kako nutricionisti tvrde, krompir je nepravedno proglašen povrćem „praznih kalorija“ jer je i te kako hranljiv! On je bogat glicidima, mineralima, gvožđem, magnezijumom, vitaminom C i B…
Ukoliko ga vi obožavate na sve načine, izaberite neki od ovih recepata i sigurno se nećete pokajati.
Krompir Haselbak — jelo u obliku lepeze koje će najviše obradovati najmlađe
Moderan i dekorativan, a pre svega ukusan pečeni krompir u obliku lepeze kao prilog uz sve vrste mesa i ribe.
Sastojci za 4 osobe:
- krompir 600g
- so, biber, vegeta
- beli luk u prahu 0,5 kašičice
- maslinovo ulje 0,5dl
- maslac 60g
Priprema
Za pripremu ovako pečenog krompira potrebno je uzeti krompir srednje veličine i posebno obratiti pažnju da krompiri budu približno isti da bi se u isto vreme ispekli. Po osobi je dovoljen jedan najviše dva srednja krompira.
Krompir oljuštite i svaki krompir isecite na tanke kriške skoro do kraja tako da krompir ostane u komadu kao lepeza pogledajte sliku.
Pripremljen krompir stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom i začinite ga sa soli, biberom i vegetom. (začinite ga i izmedju u sredini) Maslinovo ulje stavite u šolju pa dodajte beli luk u prahu i dobro promešajte. Zatim svaki krompir bogato prelite ovom mešavinom. Na svaki začinjeni krompir stavite po komadić maslaca i stavite krompir u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče 45 minuta ili dok ne porumeni.
Gotov pečeni krompir vruć poslužite kao prilog uz sve vrste mesa i ribe.
Za zauzete mame i sve zaposlene — piletina s krompirom iz rerne
Piletina sa krompirom iz rerne je pravo prolećno jelo koje ne oduzima puno vremena, a dobijete divnu hraskavu piletinu sa sočnim bogatim krompirićima uz sezonsku salatu predstavlja kompletan obrok. Za kuvare početnike!
Sastojci za 4 osobe:
- piletina 1,2kg
- krompir 800g
- so, biber, vegeta
- malo ulja
Priprema
Piletinu sa krompirom iz rerne pripremite na sledeći način: uzmite celo pile ili samo batake, batake sa karabatacima, belo meso sa kožicom ili samo krilca (uzmite ono šta volite). Piletinu isecite na komade željene veličine začinite je sa soli, biberom i vegetom , a po želji možete dodati i kari ili ljutu papriku. Dobro utrljajte začine u piletinu i ostavite da se kratko marinira dak pripremite krompir.
Krompir oljuštite, operite i isecite na krupnije komade, a zatim ga začinite sa vegetom.
U dublju tepsiju ili vatrostanu činiju naspite malo ulja pa stavite pripremljen krompir i preko njega složite začinjenu piletinu, zatim naspite 2dl hladne vode i tepsiju dobro prekrite alu folijom. Pripremljenu piletinu sa krompirom stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite piletinu sat vremena.
Kad se piletina sa krompirom pekla u rerni sat vremena izvadite je pažljivo skinite foliju (vodite računa da se ne opečete na vrelu paru) i vratite piletinu u rernu koju ste pojačali na 250 stepeni još 20 minuta da se peče, posle deset minuta okrenite piletinu i zapecite je i sa druge strane da dobijete lepu hrskavu kožicu. Gotovu piletinu sa krompirom poslužite toplu sa sezonskom salatom.
Pržene kuglice od ostataka pire-krompira
Najčešće pire-krompir koji preostane od ručka završi u smeću evo našeg saveta kako da iskoristite preostali pire krompir i napravite još jedan neobičan ukusan prilog pržene kuglice od pire krompira.
Sastojci za 4 osobe:
- pire-krompir 400g
- trapist sir 100g
- prezla
- ulje za prženje
Priprema
Pržene kuglice od pire krompira pripremite na sledeći način: napravite kuglice od već pripremljenog (preostalog) pire krompira, u sredinu svake kuglice stavite komadić trapist sira.
Ugrejte ulje pa svaku kuglicu prvo uvaljajte u prezlu, a zatim je spustite u ulje da porumene. Pržene kuglice od pire krompira polužite tople kao prilog.
Najčešći i svakako najomiljeniji krompirići jesu pomfrit posebno kod dece uz pljeskavice, hamburgere i giros evo našeg predloga kako na najlakši način da pripremite hrskave pržene krompiriće, pomfrit.