Savršenu gustinu kačamaka nije lako postići i zato se treba pridžavati mera i dužine kuvanja.
Savet je da ako morate odokativno da sipate palentu u vodu, sipate manje a produžite vreme kuvanja. Tako će vam uvek biti fina i kremasta, a kasnije tokom stajanja se neće mnogo stvrdnuti.
U ovom jelu nećete osetiti da nema mleka: Posni kačamak sa crnim lukom (RECEPT)
Potrebno:
- 1,5 litara vode
- 0,5 kg palente
- 2 kašičice soli
- puna kašika maslaca (ili margarina, ulja)
Od ostalih sastojaka može:
- sir
- jogurt
- kajmak
- kiselo mleko
- ispržena kobasica
Ako pravite slatku:
- šećer ili med
- mleko
Doručkujte kao sultanija Mahidevran: Napravite palentu na turski način (RECEPT)
Priprema
Prokuvajte vodu sa maslacem i posolite. Lagano uspite palentu uz stalno mešanje. Smanjite temperaturu ringle i kuvajte oko 10 - 15 minuta. Stalno mešajte.
Poslužite uz dodatke koje volite.
Palenta se može servirati uz razna jela, meso sa prelivima ili začinjena vašim omiljenim začinom.