oduševićete se

STARI KOSOVSKI SPECIJALITET KOJEM NEĆETE ODOLETI: Ovo je najbolji recept za tradicionalnu FILIJU s kajmakom

2

Što više slojeva, to je bolji ukus!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 500 gr brašna
  • 700 ml vode
  • 3 jajeta
  • kašičica soli
  • 300 g kajmaka

 

Priprema


Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.


Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.


Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala.

 

Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.


Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

 

 

makonda-tracker