recept dana

POSLASTICA ZA SVE GOSTE: Vojvođanska pita dulekara je pred vama!

1

Spremite sve sastojke i neka zabava počne!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Potrebno je:

1/2 kg tankih kora za pitu

100 g maslaca

100 ml ulja

 

Smesa sa bundevom:

1 kg očišćene i izrendane bundeve

3 kašike šećera

1 kesica vanilinog šećera

 

Suva smesa:

5 kašika griza

10 kašika šećera

1 kašičica cimeta

150 g mlevenih oraha

 

Sirup:

300 g šećera

300 ml vode

 

Priprema: 

 

Prvo pripremiti smesu sa bundevom. Izrendanu bundevu, zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom, staviti u dublju posudu i promešati. Posudu, sa bundevom, staviti na vatru i, na srednjoj temperaturi, dinstati, dok bundeva ne omekša i dok ne ispari tečnost, koju bundeva otpusti. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

 

Suva smesa: U, odgovarajuću, posudu staviti griz, šećer, cimet i mlevene orahe. Promešati, da se svi sastojci sjedine.

 

U manju posudu staviti maslac i ulje, Staviti na vatru, da se maslac rastopi i sjedini sa uljem. Kore podeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).

 

Slaganje pite: Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja i posuti sa dve kašike (vrhom pune) suve smese. Preko staviti drugu koru, poprskati je masnoćom, posuti sa dve kašike suve smese i, na kraju, pokriti sve trećom korom. I nju poprskati masnoćom, staviti dve kašike suve smese i preko rasporediti, deo, smese sa bundevom (smesu sa bundevom podeliti na pet delova).

 

Ivice kora saviti, malo, ka unutra, pa kore uviti u rolat. Na isti način spremiti i ostale rolate.

 

Pripremljene rolate staviti u, podmazani, pleh. Poređane rolate iseći na parčiće, po želji. Pitu preliti sa ostatkom masnoće, sa kojom smo prskali kore. Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.

 

Sirup: U, dublju, posudu staviti šećer, preliti sa vodom, pa staviti na vatru. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Od momenta ključanja sirup kuvati, na srednjoj temperaturi (poklopljeno) 10 minuta.

 

Hladnu pitu preliti sa vrelim sirupom i ostaviti da pita upije, sav, sirup i da se, na sobnoj temperaturi, ohladi. Staviti pitu u frižider, najmanje jedan sat, pa je poslužiti.

 

 

 

makonda-tracker