Iako su, priznaćete svi, ruska salata i mimoza dve omiljene praznične salate na srpskim trpezama, njihova dugotrajna priprema zadaje glavobolju mnogim domaćicama. Za vas smo izdvojili 5 fenomenalnih salata za čiju pripremu vam treba oko 15 minuta, a ukus je izvanredan!
Кarfiol salata
Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 3 kuvana jajeta
- kisela pavlaka
- ulje
- šećer
- sirće
- so
- mirođija po želji
Priprema:
Кarfiol očistiti, podeliti na cvetove, pa obariti u slanoj vodi. Dobro ga ocediti i staviti u činiju. U dublju posudu staviti ulje, so, sirće, malo šećera i pavlaku, sve dobro izmešati i preliti karfiol. Iseckati barena jaja i promešati. Odgore po želji ukrasiti mirođijom.
Brza salata sa šunkom i sirom
Sastojci:
- 400 g sira
- 6 kašika kisele pavlake
- 300 g šunke
- 4 kisela krastavčića
- 1 veza peršuna
Priprema:
Iseckati šunku, krastavčiće i peršun. Pomešati sir i pavlaku, pa izgnječiti da se dobije kompaktna masa. Dodati naseckane sastojke pa promešati.
Pileća salata sa kikirikijem
Sastojci:
- 350 g pilećeg filea
- 200 g kisele pavlake
- 150 g majoneza
- 100 g pečenog kikirikija
- 100 g susama
- 1 kašičica senfa
- 4-5 kiselih krastavčića
Priprema:
Prvo obarite piletinu i iseckajte na kockice kad se prohladi. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni, ali ne previše da ne postane gorak. Кikiriki u blenderu usitnite, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjadinite. Ako niste uzeli pečeni slani kikiriki onda posolite. Ako je kikiriki slan, onda dodajte malo soli po ukusu.
Brza salata sa kačkavaljem
Sastojci:
- 100 g susama
- 250 g praške šunke ili salame po želji
- 200 g kačkavalja
- 1 čaša kisele pavlake od 400 g
Priprema:
Propržite susam, presuti ga u činiju, dodati mu narendani kačkavalj, narendanu šunku i sve to izmešati sa pavlakom.
Salata sa kukuruzom šećercem
Sastojci:
- 2 jajeta
- 200 g kikirikija
- 200 g majoneza
- 200 g kisele pavlake
- 400 g kukuruza šećerca
- 50 g susama
Priprema:
Jaja obariti, belanca iseckati, a žumanca izmrviti. Susam kratko propržiti dok ne dobije braon – zlatnu boju i ostaviti da se prohladi. Кikiriki sitno iseckati. U velikoj činiji sjediniti sve sastojke i začiniti.