Jednostavno i slasno!
Za pripremu turšije veoma je važno odabrati zdrave, jedre, sveže i neoštećene plodove. Po želji i ukusu ukućana, nabavite žutu papriku šilju, zeleni paradajz, krastavčiće, šargarepu, karfiol, piše Lepa i srećna.
Recept je odmeren prema količini presolca od 10 litara, a vi srazmerno povećajte količinu svih sastojaka ukoliko vam ovo nije dovoljno za povrće potrebno vašoj porodici.
Povrće operite, karfiol očistite od lišća i podelite na "cvetiće", šargarepu oljuštite, na paprici skratite drške. Operite još jednom i raširite na kuhinjskim krpama da se prosuši.
Slažite u burence tako da bude čvrsto spakovano, ali pazite da se ne ošteti. Po želji, možete dodati i četvrtke glavica kupusa. Na svaki red povrća sipati pomalo šećera. Odozgo pažljivo zaštitite plastičnom rešetkom koja ne dozvoljava da povrće ispliva iz presolca, pa pritisnite kamenom ili teglom napunjenom presolcem.
Presolac pripremite po sledećem receptu i vodite računa da ne povećavate količinu sredstava za konzerviranje - imajte na umu da je jedino ograničena upotreba ovih sredstava bezbedna za vaše zdravlje!
Sastojci:
- 10 litara vode
- 300 gr soli
- 200 ml esencije
- 20 gr vinobrana
- 20 gr konzervansa
Priprema
Vinobran i konzervans prokuvati u 1 litar vode pa dodati u 9 litara vode da se rastvori. Esenciju dodati na kraju. Po povrću sipati malo šećera.