recept dana

IDEALAN RUČAK ZA CELU PORODICU: Zapečene sarmice od zelja prelivene kiselim mlekom!

1

Domačice imaćete ručak za nekoliko dana

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Potrebno je:

 

2 veće veze zelja

1 kašičica soli

1 kašičica belog sirća

2 l vode

 

Za zapršku:

 

50 ml ulja

1 kašika brašna

2 kašičice aleve paprike

400 ml vode

suvi biljni začin

 

Za fil:

 

1/2 kg mešanog mlevenog mesa

2 srednje glavice crnog luka

1 čen belog luka

2 kašičice suvog biljnog začina

1 kašičica mlevenog bibera

150 g pirinča

1 kašika aleve paprike

100 ml ulja

2 srednje šargarepe

 

Priprema:

 

Listove zelja oprati i skinuti zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U provrelu vodu "provlačiti" po jedan list zelja, samo da, malo, omekša. Nikako ne stavljati po više listova, jer jako brzo omekšaju, pa mogu da se raspadnu.

 

Poparene listove vaditi u vanglicu, sa hladnom vodom. Kada se završi ceo postupak potapanja listova staviti ih u cetku da se ocede.

 

Fil: Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dinstati, oko, 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso, sa varjačom, dobro usitniti i posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo dodati alevu papriku, promešati i ubaciti, dobro opran, pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

foto: Instagram

Uzeti, dublji, pleh, odgovarajuće veličine i podmazati ga uljem. Za zavijanje sarmica od zelja najlakše je to uraditi na dasci za sečenje hleba (zato što su jako mekani, pa je nezgodno zavijati ih u ruci, kao i inače što se radi). Znači, staviti list zelja na dasku, na sredini lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila, zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pleh.

 

Rernu uključiti, da se zagreje, na 200 stepeni.

 

Zaprška: U zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Didati alevu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu.

 

Sa pripremljenom zaprškom preliti poređane sarmice u plehu. Prekriti ih alu folijom i staviti da se peču, u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni, provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i krčkati jedan sat. Izvaditi i poslužiti sa kiselim mlekom.

 

 

 

makonda-tracker