Ovo ukusno jelo sadrži sve neophodne minerale i vitamine koji su potrebni vašem organizmu
Pošto brojnom voću i povrću još uvek nije sezona, tokom uskršnjeg posta neophodno je biti dovitljiv pri izboru jela koja će se naći na trpezi.
Jedna od odličnih ideja je ova ukusna posna musaka s povrćem.
Sastojci:
- pet većih krompira, opranih i očišćenih, isečenih na komade
- četiri čena belog luka
- šoljica maslinovog ulja
- jedna veća glavica luka, sitno iseckana
- dve tegle paradajz pelata
- sušeni origano
- 150 grama sočiva
- list lovora
- dva plava patlidžana, isečena na kolutove
- dve tikvice, isečene na kolutove
- tri paradajza, isečena na kolutove
Priprema:
- Krompir i beli luk skuvajte u posoljenoj vodi dok ne krompir ne omekša. Procedite, ali sačuvajte malo vode od kuvanja. Dodajte malo maslinovog ulja i dve kapšike vode u kojoj se kuvao krompir, i napravite pire. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Malo maslinovog ulja zagrejte na srednjoj temperaturi, dodajte naseckan luk i malo origana i dinstajte dok luk ne poprimi zlatno-žutu boju. Zatim dodajte pelat, sočivo, list lovora, i tri šolje vode u kojoj se kuvao krompir. Poklopite, smanjite vatru i kuvajte oko 45 minuta, ili dok sočivo ne omekša. Izvadite lovorov list, i malo izblendirajte.
- Kolutove plavog patlidžana stavite na papirne ubruse, posolite i ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite i ostavite da se osuše.
- U pleh stavite papir za pečenje, pa ređajte sočivo, plavi patlidžan, tikvice i kolutove paradajza, i tako dok ne potrošite sastojke. Zatim sve prekrijte pire krompirom i pecite oko sat i po vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne porumeni.
( Mondo.rs )