LAGANO I SOČNO

SUPER IDEJA ZA POSNE DANE: Laka musaka s povrćem koju ćete praviti i mrsnim danima (RECEPT)

0

Ovo ukusno jelo sadrži sve neophodne minerale i vitamine koji su potrebni vašem organizmu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pošto brojnom voću i povrću još uvek nije sezona, tokom uskršnjeg posta neophodno je biti dovitljiv pri izboru jela koja će se naći na trpezi.

 

Jedna od odličnih ideja je ova ukusna posna musaka s povrćem.

 

Sastojci:

 

  • pet većih krompira, opranih i očišćenih, isečenih na komade
  • četiri čena belog luka
  • šoljica maslinovog ulja
  • jedna veća glavica luka, sitno iseckana
  • dve tegle paradajz pelata
  • sušeni origano
  • 150 grama sočiva
  • list lovora
  • dva plava patlidžana, isečena na kolutove
  • dve tikvice, isečene na kolutove
  • tri paradajza, isečena na kolutove

 

foto: Profimedia

 

Priprema:

 

  • Krompir i beli luk skuvajte u posoljenoj vodi dok ne krompir ne omekša. Procedite, ali sačuvajte malo vode od kuvanja. Dodajte malo maslinovog ulja i dve kapšike vode u kojoj se kuvao krompir, i napravite pire. Posolite i pobiberite po ukusu.
  • Malo maslinovog ulja zagrejte na srednjoj temperaturi, dodajte naseckan luk i malo origana i dinstajte dok luk ne poprimi zlatno-žutu boju. Zatim dodajte pelat, sočivo, list lovora, i tri šolje vode u kojoj se kuvao krompir. Poklopite, smanjite vatru i kuvajte oko 45 minuta, ili dok sočivo ne omekša. Izvadite lovorov list, i malo izblendirajte.
  • Kolutove plavog patlidžana stavite na papirne ubruse, posolite i ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite i ostavite da se osuše.
  • U pleh stavite papir za pečenje, pa ređajte sočivo, plavi patlidžan, tikvice i kolutove paradajza, i tako dok ne potrošite sastojke. Zatim sve prekrijte pire krompirom i pecite oko sat i po vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne porumeni.

 

makonda-tracker