RECEPT DANA

Neka vam najukusnija jela dobiju novu dimenziju uz PRAVI DOMAĆI AJVAR!

0

Upotpuniće vašu trpezu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

4kg kvalitetne i zrele slatke crvene paprike

2dl suncokretovog ulja

1-2 kašike vinskog sirćeta

so po ukusu

 

Priprema:

 

Operite i osušite paprike, pa ih ispecite na roštilju na tihoj vatri dok ne pocrne i potpuno ne omekšaju i oko peteljke. Pečene paprike stavite u poklopljeni sud i držite ga na toplom mestu kako bi se paprike uparile i lakše oljuštile. Za pikantnu verziju dodajte i ljute papričice po ukusu.

 

Postoji više načina kako da što lakše oljuštite paprike. Jedan od njih je da pečene paprike potopite u ledenu vodu u koju ste dodali i kockice leda, ova procedura brzo skida kožicu sa paprike, ali je u isto vreme natapa vodom pa će paprike zahtevati duže ceđenje. Drugi način jeste da ostavite paprike neko vreme na toplom u poklopljenom sudu u koji ste ih ređali tokom pečenja kako bi se potparile tako da se lakše oljušte. Kada se oljušte, paprike očistiti i od peteljki i semenki.

 

foto: Profimedia

Za koji god način ljuštenja paprike da se odlučite, nakon ljuštenja paprike moraju dobro da se ocede od vode. Najbolje je ostaviti ih preko noći uvijene u gazu okačenu da visi kako bi se sva tečnost iz paprika dobro ocedila.

Očišćene i oceđene paprike sitno iseći i staviti u pliću široku šerpu za kuvanje koju ste prethodno podmazali uljem. Ostatkom ulja preliti paprike u šerpi i ostaviti dvadesetak minuta da paprike upiju ulje.

 

Počnite sa zagrevanjem i kada počne da ključa smanjite temperaturu tek koliko da ajvar može da krčka uz stalno mešanje da ne zagori. U zavisnosti od količine koju spremate ovaj korak može da traje 3 i više sati, a ajvar je gotov kada sva tečnost ispari, a masa postane gusta i ujednačena.

Pred kraj kuvanja dodajte sirće i so po ukusu.

 

Gotov ajvar sipajte u prethodno sterilisane staklene tegle i stavite ih u rernu zagrejanu na 200C i zapecite 10tak minuta. Zatim nalijte uljem da sprečite kontakt vazduha i ajvara, zatvorite ih poklopcem, položite ih naopako tako da stoje na poklopcu i ostavite na toplom da se polako hlade, najbolje umotane u ćebe tokom sledećih 36 do 48h. Ohlađene tegle čuvajte na mračnom i hladnom mestu, najbolje u ostavi gde mogu da stoje oko šest meseci, a otvorene u frižideru.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker