Nema ko ih ne voli.
Sastojci:
Testo
700 g mekog brašna
200 ml mleka
1 kockica kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašičica vinskog sirćeta
50 ml ulja
1 jaje
Fil
1 veća glavica crnog luka
300 g mešanog mlevenog mesa
100 g kečapa
100 g majoneza
1 kašičica senfa
1 kašičica mirođije
suvi biljni začin
biber
nekoliko listića kačkavalja
1 žumance (za premaz lepinjica)
Priprema:
Testo: Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati so, šećer i nekoliko kašika brašna. Ostaviti kvasac da nadođe.
U ostatak brašna, dodati kašičicu sirćeta, ulje, ulupano jaje i nadošli kvasac. Mesiti testo, dok ne počne da se odvaja od ruku. Po potrebi dodati mlake vode ili brašna. Testo treba da bude mekano.
Testo ostaviti da naraste na duplu količinu, a zatim ga ponovo premesiti i ostaviti da još jednom naraste.
Razviti testo na debljinu od 0,5 cm i čašom vaditi "lepinjice".
Fil: Sitno iseckani crni luk propržiti na malo ulja, dok ne postane staklast. Na početku prženja dodati malo suvog biljnog začina i bibera. Dodati mleveno meso.
Kada meso bude uprženo, dodati kečap, senf, majonez i mirođiju. Uz mešanje pržiti fil još 2-3 minuta, da se sastojci sjedine.
Iseći listiće kačkavalja na četvrtine. Na "lepinjicu" staviti fila po sredini, preko fila četvrtinu listića kačkavalja i poklopiti drugom "lepinjicom".
Formirane hamburgere ređati u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan margarinom.
Premazati žumancetom i posuti susamom.
Staviti pleh u zagrejanu rernu (200 stepeni, posle 5 minuta pečenja, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 15 minuta.)