recept dana

Pripremite SOČAN GOVEĐI BIFTEK uz male tajne velikih KUVARA!

0

Neka vaš obrok bude tema o kojoj će se govoriti. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci: 

 

1. Bifteci ili krmenadle debljine otprilike 2,5-5cm

2. So, biber, biljni začini

3. Ulje za pečenje, kao što je kanola ulje, ulje od kikirikija ili „light“ maslinovo ulje

 

 

Priprema: 

 

Isperite biftek hladnom vodom, odstranite višak vode rukom ili pljeskajte da se malo osuši. Neka meso odstoji van frižidera neko vreme da bi postiglo sobnu temperaturu pre pečenja (izvadite odrezak iz frižidera 30-60 min pre nego što ga stavite u tiganj). Kada postigne temperaturu sobe, obilno pospite jednu stranu odreska solju (po mogućstvu morskom) i biberom i dobro ih utrljajte u meso vrhovima prstiju ili poleđinom kašike. Okrenite biftek i ponovite postupak sa druge strane.

 

Sipajte ulje u tiganj za pečenje (poželjno je da tiganj bude od nerđajućeg čelika). Koristite veću količinu ulja od one koju vi smatrate neophodnom (biće dovoljno od 3 do 6mm ulja uz tiganj, a uvek kasnije možete iscediti višak); ulje olakšava prenos toplote neophodne za dobijanje ukusne kore. Ugrejte tiganj na srednjoj ili srednje-visokoj temperaturi. Kada ulje bude baš vruće i skoro da će početi da se puši, stavite meso u tiganj pazeći da ne nagurate više odrezaka odjednom (u slučaju da ih nagurate više u tiganj, oni će se kuvati na pari, a ne pržiti). Trebalo bi da čujete dosta cvrčanja.

 

Nakon nekoliko minuta, proverite donju stranu bifteka da vidite kako napreduje prženje. Trebalo bi da se stvori kora braon ili mahagoni boje. Podesite temperaturu, ako je potrebno, da ne bi došlo do ugljenisanja ili prepržavanja mesa – nemojte da ga predugo pečete ili će se u suprotnom osušiti.

 

Kada meso bude dobro uhvatila vatra, prevrnite ga i sačekajte još par minuta u zavisnosti od debljine odreska i vremena koje je potrebno da bi se uhvatila korica. Sklonite tiganj sa vatre, iscedite ulje i dodajte poveći komad neposoljenog putera i (po izboru) nekoliko grančica majčine dušice i ruzmarina. Aromu možete dobiti na još jedan sjajan način: napravite mali snop od grančica bilja i njime kao četkicom premažite meso nekoliko puta puterom i sokom iz tiganja. Često možemo videti profesionalne kuvare kako prelivaju prevrnuto meso, tj. kašikom sipaju vruće ulje preko mesa nekoliko puta iznova. Na ovaj način će se lepo zapeći kora na gornjoj strani odreska, ali budite pažljivi da se ne isprskate vrućim uljem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bülent ALTINBAŞ (@blacksea533506) on

 

 

Sklonite tiganj sa vatre kada meso bude tek polupečeno i sačekajte 5-10 min. Preostala toplota iz bifteka će učiniti da on bude srednje-krvav. Postoje mnogi načini pmoću kojih možete proveriti da li je biftek dovoljno pečen po vašem ukusu, a da ne morate da ga presečete. Lagano bocnite biftek i ubrzo ćete naučiti kakav je krvav, srednje pečen ili neki drugi biftek. Ili nabavite termometar. Stavite aluminijumsku foliju preko mesa da biste sprečili da se biftek ohladi. Uvek ostavite meso da odstoji da bi sokovi mogli da se oslobode u bifteku. Poslužite ga.

 

Primetićete da su ostali braon komadići u tiganju (ako ste koristili ste tiganj od nerđajućeg čelika). Možete ih iskoristiti za sos tako što ćete ih postrugati sa dna tiganja (deglazirati) i preliti vinom, a potom dodati puter, biljne začine, pečurke, crni ili beli luk, šta god poželite. Ovo je takozvani sos iz tiganja.

 

Takođe, kada pravite sos iz tiganja, možete isipati svo preostalo ulje, tako da vam ostane relativno suvo dno tiganja puno ukusnih braon komadića mesa. Dok je tiganj još vruć, sipajte umerenu količinu štoka, vina ili konjaka i sastružite braon ostake drvenom kašikom. Držite na vatri neko vreme da biste postigli željenu gustinu, slobodno dodajte malo putera.

 

foto: Profimedia

 

 

 

 

 

makonda-tracker