Lepo, ukusno i lagano za letnje dane.
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa.
Sastojci:
250 g keksa
100 g otopljenog putera
jedan štapić vanile
600 d svežeg ili krem sira
100 g šećera u prahu
250 ml slatke pavlake
Glazura
400 g jagoda, prepolovljenih
25 g šećera u prahu
Priprema:
Kora
Kalup sa odvojivim dnom premažite puterom te obložite papirom za pečenje. Stavite keks u plastičnu vrećicu pa ga zdrobite pomoću oklagije. Prebacite dobijene mrvice u posudu pa ih prelijte otopljenim puterom. Dobro promešajte dok se smesa ne sjedini. Nakon toga prebacite u kalup i čvrsto pritisnite da stvorite ravnomeran sloj. Stavite u frižider sat vremena da se ohladi.
Odstranite semenke vanile
Rasporite štapić vanile, ali nemojte ići do vrha. Držeći mahunu za vrat, sastružite semenke tupom stranom kuhinjskog noža.
Fil
Koristeći mikser, mešajte sir, šećer u prahu i semenke vanile sve dok smesa ne postane glatka. Ubacite slatku pavlaku i mešajte dok se dobro sve ne sjedini. Nakon toga, dobijeni krem nanosite na koru, od obruča ka sredini, vodeći računa da se ne pojave mehurići. Izravnajte krem špatulom i ostavite da prenoći.
Glazura
Izvadite kolač par minuta pre nego što što ćete ga servirati. Polako izvadite kolač iz kalupa. Prebacite ga na tanjir za posluživanje. U blenderu umutite polovinu jagoda, 25 g šečera u prahu i jednu kašiku vode, a zatim procedite. Ostatak jagoda poređajte na fil, pa ih prelijte smesom dobijenom u blenderu.