Jedan od najukusnijih i najomiljenijih slathih poslastica svih sladokusaca je baklava sa višnjama.
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa.
Potrebno je:
- pakovanje tankih kora za pitu
- 500 g višanja
Fil:
- 3. jaja
- 1. šolja šećera
- 1. šolja ulja
- 1. šolja griza
- 1. šolja jogurta
- 1. prašak za pecivo
Za špin:
- 1. šolja vode
- 1. i po šolja šećera
- par kapi limunovog soka
Priprema:
Umutiti penasto belanca od 3 jaja. Zatim postepeno dodavati šećer i mutiti. Smanjiti brzinu mućenja i dodati griz, jogurt, prašak za pecivo, ulje. Sve dobro sjediniti. Masa treba da bude penasta. Razdvojiti kore po 3 komada. Filom se mažu prva i druga kora, a na treću se ređaju samo višnje. Višnje ređati u red širine oko 3,4 cm. Saviti krajeve i urolati koru. Ređati u pleh i peći na 200 stepeni oko 45 minuta. Preliv: Staviti vodu da provri, dodati šećer i pustiti da vri dok polovina tečnosti ne ispari. Kad ispari i tečnost postane malo gušća dodati par kapi limunovog soka. Kad je pita gotova, prekriti je vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi. Kad je skroz hladna iseći je na parčiće, a onda preliti sa prelivom i ostaviti da se ohladi. Pre služenja pitu možete posuti prah šećerom.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Domaća krem čorbica od tikvica korak po korak (FOTO)
Korak po korak: Evo kako da napravite preukusne trougliće sa sirom (FOTO) Kako PRAVILNO da zamrznete sveže jagode?