JEDNOSTAVNO A UKUSNO

Ona mora da se nađe na vašoj trpezi za praznike: Napavite staru uskršnju pogaču (RECEPT)

0

Uskršnja pogača je obavezna na svakoj prazničnoj trpezi a jednostavno se priprema.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Donosimo vam stari recept za najukusniju pogaču kojoj niko neće odoleti, piše stvarukusa.rs

 

Potrebno vam je:

 

- 1,5 kg brašna
- 30 g pivskog kvasca
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- parče putera
- kora limuna
- žumance
- so
- malo mleka

 

Priprema:

 

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca).

 

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

 

Trikovi koje će svaka domaćica primeniti za Uskrs: Kako da skuvate jaja a da vam ne popucaju (RECEPT)

 

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

 

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!

 

 

 

 

 

makonda-tracker