icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

OBAVEZNO PROBAJTE

Čokolada koja se topi u ustima: Napravite čuvene mornarske štanglice (RECEPT)

Ovaj kolač mnogi spremaju decenijama jer je veoma ukusan. Po sastojcima i postupku kojim se pravi verovatno je nastao od Reform torte. Ne zna se tačno zašto se zove Mornarske štanglice kad malo čime podseća na more, ali je zato izuzetnog ukusa.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Za koru:

5 belanaca

1 prstohvat soli

200 g šećera

200 g mlevenog, pečenog lešnika ili oraha

 

Za fil:

5 žumanaca

200 g prah šećera

100 g putera

3 štangle čokolade

1 kafena kašičica instant kafe

 

Priprema:

Belanca mutiti mikserom sa solju, pa iz dva-tri puta dodavati šećer dok se ne umuti čvrst sneg (šam), desetak minuta. U masu špatulom lagano umešati lešnike, pa masu sipati i rasporediti u pleh, prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Peći koru u rerni 20 minuta na 180-190 C da sasvim blago porumeni.

 

Kremasti slojevi se samo nižu: Napravite posnu kapri tortu (RECEPT)

 

Za to vreme skuvati fil. U šerpicu staviti žumanca i šećer, malo ih žicom umutiti, pa staviti na paru da se kuvaju. Dodati maslac i čokoladu, pa kuvati neprestano mešajući dok se krem dobro ne zgusne.

 

Na malo prohlađenu koru sipati fil i premazati celu koru. Malo prodrmati pleh da se fil lepo rasporedi. Ostaviti da prenoći na hladnom, pa seći štanglice. Mogu se ukrasiti, a i ne mora.

 

Savet: Što se tiče kuvanja fila postoji još jedan način, a nije na pari. Šerpicu sa sastojcima staviti na ugrejanu ringlu i odmah jačinu smanjiti na 1,5 ako su ringle do 3 ili na 3-3,5 ako su do 9. Kuvati neprestano mešajući dok se ne zgusne. Rezultat je isti kao kad se kuva na pari.