PROBAJTE

Najukusnije jelo sa Hilandara: Napravite posne punjene paprike (RECEPT)

0

Na Svetoj Gori i manastiru Hilandar,ishrana monaha je skromna sa viševekovnom tradicijom, ali ta kuhinja sadrži preko 1000 različitih recepata a ove paprike su jedan od njih.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Sastojci: 6 suvih crvenih paprika, 3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka, 100 g krupno mlevenih oraha,100 g pasulja tetovca, 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča, mešavina suvog biljnog začina, crvena mlevena paprika, so, biber

 

Uputstvo: Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.


Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile.
Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.

 

Sočna, zdrava i puna povrća: Napravite posnu picu (RECEPT)


Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.

 

 

 

 

 

makonda-tracker