Recept

Uspeva čak i početnicima: Jednostavna torta od badema i čokolade probudiće sva vaša čula

0

Ukusna, lagana torta sa bademima, čokoladom i slatkom pavlakom koju ćete obožavati...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

Za koru:

 

80 g putera
80 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
5 jaja

100g oštrog brašna
100g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
100 g mlevenih badema
puter i brašno za podmazivanje kalupa za pečenje kore

 

Za fil:

 

500 ml mleka
2 kašike kakaa
50 g šećera
100 g čokolade
250 g putera

 

Za dekoraciju:

 

50 g lomljenih badema
150 ml slatke pavlake
16 čokoladnih karamela ili Tofifa

 

Priprema:

 

1. Umitite žicom puter, šećer i vanilin šećer. Dodoajte prstohvat soli i žumanca. Potom dodajte otopljenu čokoladu i sneg od belanaca. Na kraju dodajte mešavinu brašna i praška za pecivo, kao i mlevene bademe.

 

2. Smesu sipajte u podmazan kalup i zagladite špatulom površinu. Pecite na 170 stepeni oko 40 minuta. Kada izvadite iz rerne pustite koru da se ohladi.

 

3. Skuvajte mleko, kakao, šećer i čokoladu. Pustite da se ohladi uz konstantno mešanje, potom dodajte puter.

 

4. Horizontalno presecite koru i nafilujte. Premažite celu tortu preostalom smesom. Ivicu torte ukrasite lomljenim bademima.

 

5. Staviti u frižider da se ohladi. Potom ukrasite karamelama ili Tofifama i slatkom pavlakom.

 

 

makonda-tracker