Ko kaže da se za turski specijalitet mora raširiti roštilj? Lepa turska glumica otkriva svoj recept za najukusniji obrok koji ćete ikada probati.
Bugu kebab
Sastojci (za 3 osobe):
350 g dana seckane teletine ili nekog drugog mesa (može i piletina)
1 kašičica paradajz pirea
1 krompir srednje veličine
1 glavica luka
2 paradajza
1 veća sveža paprika
1 kuvana šargarepa isečena na kockice (po želji)
1 šolja kuvanog graška (po želji)
3 čena belog luka
2 kašike maslaca
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica bibera
1 kašičica soli
1 kašičica mlevene paprike
Za posipanje:
100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Luk i oljušten krompri iseći na kockice, papriku očišćenu od semena na šire trake. Beli luk i paradajz narendati.
U šerpi zagrejati maslac i maslinovo ulje, dodati iseckano meso pa ga proržiti da porumeni. Nakon toga meso izvaditi i na istoj masnoći propržiti luk, beli luk i papriku. Vratiti meso pa dodati kockice krompira. Sve dobro izmešati i malo prodinstati, na kraju dodati paradajz pire i rendani paradajz pa lepo izdinstati. Po potrebi može se dodati malo vode (trećina čaše).
Kad meso omekša, dodati začine, skinuti sa šporeta i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da se malo odmori.
Nakon toga meso posuti rendanim kačkavaljem (ili nekim drugim tvrdim sirom) i desetak minuta zapeći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ko voli, meso prvo može preliti bešamel sosom, onda posuti sirom i zapeći. Servira se vrlo toplo.
Piše: Milena Ranisavljević