Turska kuhinja

Meso u marinadi sa pomfritom: Začinite paradajz sosom i oduševljenje je zagarantovano

0

Bodrum kebab gurmani obožavaju...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

4 parčeta od bifteka ili bonfilea, a može i pilećeg (ćurećeg) filea (približno 500 g)


2 kašike ulja


1/2 kašičice soli


1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

Marinada:

 

1 manja glavica crnog luka


1 čen belog luka


1 kašičica soja sosa


1 kašičica sirćeta od grožđa


4 kašike maslinovog ulja


1 grančica sveže nane


1 grančica svežeg ruzmarina

 

Pomfrit:

 

4 srednja krompira

 

1,5 čaša suncokretovog ulja

 

Šehzade kebab: Vaša nova omiljena kombinacija zapečenog povrća, mesa i začina

 

Paradjz sos:

 

3 srednja paradajza (izrendana)

 

1 kašičica pirea od paprike

 

2 kašike maslinovog ulja

 

malo soli

 

1/2 kašičice nane

 

Za serviranje:

 

4 kašike kiselog mleka s belim lukom

 

4 kriške paradjza

 

4 zelene paprike sredje veličine

 

Priprema:

 

Meso iseći na tračice. Izrendati luk i beli luk, staviti u posebnu činiju, dodati soja sos, sirće i maslinovo ulje, promešati, u to spustiti isečeno meso, posuti nanom i ruzmarinom pa sve dobro utrljati u meso, piše Lepa i srećna. Posudu pokriti tankom folijom i ostaviti i frižider da odstoji najmanje 30 minuta. Može se staviti i u zamrzivač, ali se u tom slučaju pre pripreme mora dovesti na sobnu temperaturu.

 

Za paradajz sos zagrejati maslinovo ulje u šerpici, u to dodati rendani paradajz i pržiti dok ne uvri sva voda, onda dodati pire od paprike i malo vode pa kuvati da se homogenizuje. Posoliti, začiniti majčinom dušicom.

Odstojalo marinirano meso kratko pržiti na jakoj vatri.

 

Kad porumeni, posuti biberom. Na tanjir za serviranje staviti pomfrit, kiselo mleko s belim lukom, paradajz sos i meso. Ukrasiti kriškama paradajza i paprike.

makonda-tracker