Ko kaže da se za turski specijalitet mora raširiti roštilj? Lepa turska glumica otkriva svoj recept za najukusniji obrok koji ćete ikada probati.
Lepa turska glumica Seda Bakan (32), Lejla iz serije "Nauči me da volim", kaže da joj je kod kuće najzabavnije u kuhinji jer voli da isprobava nove recepte, piše Lepa & srećna.
Opčinjena je kuhinjskim aparatima, posuđem i drugim detaljima, pa iz svakog šopinga kući donese ponešto od toga.
Inače obrok ne može da zamisli bez mesa, a njega uvek nabavlja na određenom mestu.
U mom kvartu postoji kasapnica ispred koje je mala pijaca sa organski uzgajanim povrćem. Tako istovremeno kupim i meso i zeleniš," kaže glumica koja nikad nije imala problema s kilogramima.
Seda najčešće sprema kebab i objašnjava da to ne podrazumeva samo onaj pečen na roštilju. Naprotiv, pod pojmom kebab postoje mnoga jela koja se pripremaju s raznim povrćem, sirom. U njih spada i bugu kebab.
Nastavak pročitajte na sledećoj strani
Bugu kebab
Sastojci (za 3 osobe):
350 g dana seckane teletine ili nekog drugog mesa (može i piletina)
1 kašičica paradajz pirea
1 krompir srednje veličine
1 glavica luka
2 paradajza
1 veća sveža paprika
1 kuvana šargarepa isečena na kockice (po želji)
1 šolja kuvanog graška (po želji)
3 čena belog luka
2 kašike maslaca
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica bibera
1 kašičica soli
1 kašičica mlevene paprike
Za posipanje:
100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Luk i oljušten krompri iseći na kockice, papriku očišćenu od semena na šire trake. Beli luk i paradajz narendati.
U šerpi zagrejati maslac i maslinovo ulje, dodati iseckano meso pa ga proržiti da porumeni. Nakon toga meso izvaditi i na istoj masnoći propržiti luk, beli luk i papriku. Vratiti meso pa dodati kockice krompira. Sve dobro izmešati i malo prodinstati, na kraju dodati paradajz pire i rendani paradajz pa lepo izdinstati. Po potrebi može se dodati malo vode (trećina čaše).
Kad meso omekša, dodati začine, skinuti sa šporeta i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da se malo odmori.
Nakon toga meso posuti rendanim kačkavaljem (ili nekim drugim tvrdim sirom) i desetak minuta zapeći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ko voli, meso prvo može preliti bešamel sosom, onda posuti sirom i zapeći. Servira se vrlo toplo.
Piše: Milena Ranisavljević