psihologija

Veština određivanja ciljeva

0
Na putu do uspeha mnogo je prepreka, ali nijedna nije nepremostiva ukoliko imamo jasnu viziju šta bismo tačno želeli da postignemo i gde da stignemo, a naša stručna saradnica objašnjava kako da izbegnemo najčešće zamke koje nas sputavaju da bismo prosperirali u svakom segmentu svog života
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nova godina uvek je prilika da podvučemo crtu, rezimiramo šta smo uradili i odredimo šta bismo voleli da postignemo u narednih 12 meseci. S obzirom na praznični duh kome se svi prepustimo i uživamo prvih dana nove godine, polovina januara obično predstavlja vreme kada okrećemo novi list, donosimo odluke da se rešimo navika koje nas sputavaju i stičemo nove koje nam mogu pomoći da poboljšamo svoju svakodnevicu. Sve kreće od ciljeva, a pravo je umeće i osnovna veština za postizanje uspeha da ih odredimo na pravi način. Bez njih samo plutamo nošeni strujama svakodnevice. Jasni ciljevi omogućavaju da oslobodimo svoj pun potencijal za lični i profesionalni razvoj. Kako da ih odredite? Prvo treba da rešite gde želite da budete u određenom roku, pa tek onda kako ćete tamo stići. Zacrtavanje i postizanje ciljeva i posvećen rad na njima daje nam garanciju za srećan, zdrav i prosperitetan život. Ispravno određen cilj ne može da bude želim da budem srećnija, hoću veću platu ili želim udobniji život. Nije dobro da bude toliko uopšten, ali to ne znači kako bi trebalo da bude moram više da radim da bih više imala. Nije nužno da pronađete dodatni posao ili da radite prekovremeno, već možete da se usavršite na sadašnjem radnom mestu, poboljšate fokus i koncentraciju da biste lakše i brže obavljali obaveze. To može da rezultira unapređenjem, povišicom...


Značaj sitnih promena


Kada određujete nove ciljeve, važno je da napravite listu izdataka, a potom eliminišete sve ono što koristite, a ne unapređuje vas u željenom pravcu. Zamislite da posedujete urođenu sposobnost da postignete svaki cilj koji sebi postavite, šta zaista želite da budete, imate, radite i u kom vremenskom roku. Svakoga dana praveći sićušne promene, koje naizgled mogu delovati nevažno, vi ćete napredovati. Ako radite bilo šta osam dana, to vam posle postaje navika, a one su moćni životni faktori. Neprekidno izražavaju naš karakter i vode nas uspešnosti ili neuspešnosti zato što su dosledne i često nesvesne. Posadi misao rodiće se radnja; posadi radnju rodiće se navika; posadi naviku, izrašće karakter; posadi karakter izrašće sudbina.

 

Način na koji razmišljate određuje kvalitet vašeg života: Kako biste bili srećni, ŠTO PRE izbacite iz glave ovih 9 misli!

 

foto: Profimedia


Pozitivne izjave


Vi možete da unapredite bukvalno svaki aspekt svog života tako što ćete mu se posvetiti. Najlakše razumevanjem i korišćenjem afirmacija koje predstavljaju sve ono što pomislite i izgovorite, a dosta toga prilično je negativno i ne može vas dovesti do cilja i pozitivnog iskustva. Ako već svojim rečima i mislima stvarate sopstvena iskustva, važno je da u svoj život unesete pozitivne izjave i veru da vi to možete.


Ceo svoj život odredili ste dosadašnjim izborima i odlukama koje ste doneli ili ste proustili da donesete.


Kuda idete, određujete vi, tačnije, vaše navike. Zato je važno preispitati dosadašnja ostvarenja i navike koje su vam pomogle, ali još važnije, one koje su vas odvukle od onoga što ste priželjkivali.

 

Probajte: Samo 1 potezom učinite život ZNATNO BOLJIM

 

Nekoliko saveta


Bilo bi dobro da imate dnevni podsetnik na svoje ciljeve i viziju onoga što radite. Verujte u pozitivan ishod i imajte pozitivan stav o sebi. Birajte društvo ljudi koji su podržavajući i pozitivni prema životu i imajte u vidu da je mnogo onih koji će pokušati da svojom negativnošću poljuljaju vašu veru. Pripremite se za krivudav i uzbudljiv put do uspeha. Biće na njemu i napornih i visokih prepreka za prevazilaženje, ali ne i nepremostivih. I uvek imajte u vidu da je uspeh sazdan od ciljeva.

( Piše: Ivana Anđić, lifecoach, priredio: Saša Tošić )
makonda-tracker