Nevoljno mokrenje – rasprostranjen, ali rešiv problem

0
Pojava nekontrolisanog gubitka urina predstavlja ne tako redak slučaj kod ženske populacije. Različitim metodama, taj problem ipak može uspešno da se savlada
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Spad genitalnih organa, nemogućnost kontrolisanja mokrenja, kao i seksualna disfunkcija, čine grupu poremećaja koji se jednim imenom nazivaju – poremećaji funkcije karličnog dna. Navedeni problemi uglavnom se dešavaju kod osoba ženskog pola u periodu pre ili nakon menopauze. Ukoliko se osvrnemo na moguće uzroke, ne mogu da se zaobiđu godine starosti koje neminovno prati oslabljen muskularni sistem, zatim menopauza, kao i teški porođaji praćeni rascepom ili prenategnutošću mišića karlice ili neke prethodne ginekološke intervencije. Slaba fizička aktivnosti takođe je jedan od uzroka.

Piše: dr Milana Đikanović, specijalista ginekologije i akušerstva u DZ Jedro

PRVI SIMPTOMI

U ginekološkim ordinacijama kod svih pacijentkinja susrećemo se sa sličnim pričama. Simptomi su brojni, a mogu da budu jačeg ili slabijeg intenziteta, ali svaki od njih utiče na kvalitet života i sposobnost da se obavljaju svakodnevne aktivnosti. Žene ih obično opisuju kao osećaj težine, pritisak u donjem delu stomaka, nemogućnost kontrolisanog mokrenja... Kažu kako ne mogu da stignu do toaleta, imaju osećaj kao da su  napipale izbočenje u predelu vaginalnog otvora, nešto kao balon i često tokom dana moraju da promene donji veš.

Za sve njih je zajedničko to da su simptomi izraženi tokom hodanja, stajanja ili pri naglim pokretima, a da se ublažavaju ili jednostavno nestaju prilikom mirovanja ili ležećeg položaja.  Stress incontinentio predstavlja nevoljno oticanje mokraće tokom fizičkog napora, ali bez nagona za mokrenjem, a simptomi su naročito izraženi tokom kašljanja, kijanja, štucanja ili smeha. Pored fizičkih simptoma, treba obratiti pažnju i na psihološki doživljaj pacijentkinja jer neretko tokom razgovora u ordinaciji dobijamo informacije da žene postaju nesigurne, nezadovoljne svojim izgledom, nameće im se osećaj da postaju manje ženstvene i seksualno privlačne.

DIJAGNOZA

Za postavljanje dijagnoze, pored kliničke slike i ginekološkog pregleda, koriste se različite dopunske procedure.

Takođe, u donošenju definitivne dijagnoze i odluke o vrsti terapije: lekovi, vežbe, elektrostimulacija mišića karličnog dna ili hirurški zahvat kao krajnji ishod, neophodno nam je i stručno mišljenje kolega urologa. Problemi sa mokrenjem često su praćeni zapaljenjem mokraćne bešike koja se kod nelečenih stanja komplikuje sa bubrežnom infekcijom. Na vagini, zbog mehaničkih uticaja i poremećene cirkulacije, mogu da se pojave dekubiti ili ulceracije koje vrlo često krvare.

KAKO REŠITI PROBLEM?

Na odluku o izboru terapije utiču godine starosti, bračni status, stepen spada, subjektivne tegobe, broj porođaja, laboratorijske analize i rezultati dopunskih pretraga. Za početak i u nekomplikovanim slučajevima savetujemo Koegelove vežbe, voljne kontrakcije mišića karličnog dna, tri puta dnevno po petnaestak ponavljanja. Silikonski prstenovi, takozvani pesari, kao vid konzervativnog lečenja primarno su se primenjivali u godinama iza nas.

Zbog nedovoljne efikasnosti i neugodnih pojava tokom njihove primene, danas su ostali metoda izbora u malobrojnim slučajevima gde se zbog teške bolesti, godina starosti ili izrazitog rizika za operativni zahvat, o drugim metodama lečenja i ne razmišlja. Elektrostimulacija mišića karličnog dna je savremena, moderna i iznenađujuće efikasna metoda.

Podjednako je delotvorna kako kod mladih dama neposredno posle porođaja, tako i u srednjem životnom dobu, u vreme menopauze, ali odlični rezultati zabeleženi su i kod žena u poznijim godinama. Ova metoda vrši se uz pomoć aparata za elektrostimulaciju mišića karličnog dna koji uz pomoć biofeedbacka, uz električnu stimulaciju mišića vagine, to jest karličnog dna, pomaže u njihovom jačanju.

Biofeedback na aparatu omogućava da se nauči kako da se kontroliše mokrenje, to jest zaustavlja i započinje. Koristi se elektrosonda koja se vaginalno plasira, a zatim se pušta niskovoltažna struja radi kontrakcije određene grupe mišića. Tretman traje od 20 do 30 minuta, najčešće dva puta nedeljno, što je i preporuka, mada može i svakodnevno da se primenjuje.

Efekat se postiže nakon 8 do 10 tretmana. Posle svega, kada vidite vraćen osmeh na lice svojih pacijentkinja s kojima ste profesionalno, a donekle i solidarno, po ženskoj liniji, prošli celu priču, osećaj obostranog zadovoljstva i poverenja zaista je nemerljiv.

Kortni Koks

Kegelove vežbe kao rešenje

Glumica Kortni Koks je nakon porođaja i rođenja sina Koko Rajli Aketa imala problem sa učestvlim mokrenjem. S obzirom na to da joj je mnogo smetala činjenica da nekada i ne može da kontroliše ovu fiziološku potrebu potražila je savet lekara. Uz višenedeljne Kegelove vežbe uspela je da se reši ovog neprijatnog problema.

makonda-tracker