Patlidžan – saveznik probave

0
Sjajne ljubičaste plodove ovog povrća gorkog ukusa i sunđeraste teksture najbolje je konzumirati od avgusta do oktobra, a iako nije bogato vitaminima, odlično je za detoksikaciju organizma

Plavi patlidžan su u Evropu doneli arapski trgovci i od 14. veka naširoko se koristi u ishrani. U početku je ova biljka davala svetle, neugledne plodove veličine jajeta, a kasnije su gajenjem dobijeni patlidžani različite veličine i oblika. Boja ovog izdašnog povrća pikantnog ukusa varira od zagasitoplave do ljubičaste, a kada je reč o energetskoj i nutritivnoj vrednosti, u 100 g sirovog patlidžana sadržane su  24 kcal. On sadrži proteine, masti, ugljene hidrate, oko 92 odsto vode, 1 odsto proteina, 0,2 odsto masti, 6 odsto ugljikohidrata i 1 odsto pepela. Nije bogat vitaminima i mineralima, ali zato ima mnogo celuloze koja  pomaže rad probavnih organa. Takođe, preporučuje se ljudima koji žele da smanje holesterol, a zdrav je i za srce jer osigurava znatnu količinu kalijuma, što pomaže normalizaciji krvnog pritiska.

 

KAO LEK

Plavi patlidžan sadrži vrstu fitohemikalije zvanu saponin koja poseduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Patlidžani pripadaju grupi velebilja koje sadrži alkaloide (kao što su paradajz, krompir, slatki feferon). Alkaloidi, koji inače uzrokuju nervne smetnje i probleme sa probavom, u patlidžanu se nalaze u niskom procentu i mogu ih konzumirati gotovo svi, a važno je napomenuti i da se kuvanjem udeo alkaloida smanjuje za 50 odsto.

 

 

RECEPTI

Musaka od plavog patlidžana

 

 4 osobe // cena 1.100 dinara // vreme pripreme: 60 minuta

Sastojci : 

2 veća plava patlidžana

2 glavice crnog luka

600 g mlevene junetine

50 g maslaca

2 pune kašike brašna

5 dl mleka

40 g parmezana

250 g kačkavalja

2 jajeta

1,5 dl soka od paradajza

mešavina začina

so

biber

ulje

 

Priprema:

Plavi patlidžan zajedno sa korom iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da pusti sok. Zatim ga kratko propržiti na vrelom ulju da porumeni. Pržene kolutove vaditi na papirnu salvetu da upiju suvišnu masnoću. Crni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja. Potom dodati mleveno meso, pa i njega kratko propržiti. Sipati sok od paradajza, dodati začine po ukusu i nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekša, a suvišna tečnost uvri.

Posebno u manjoj šerpi otopiti maslac, pa dodati brašno i sve  kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. U sos dodati umućena jaja, parmezan i začine po ukusu.

Kolutovima patlidžana pokriti dno vatrostalne posude. Naneti polovinu fila od mesa, zatim preliti trećinom bešamela i posuti sa malo rendanog kačkavalja.

Isti postupak filovanja ponoviti još jednom pa sve preliti preostalim bešamelom i posuti kačkavaljem. Peći oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

 

Gvinet Paltrou

Detoksikacija

Slavna holivudska glumica Gvinet Paltrou priznala je da svoju fizičku liniju održava tako što je stalno na dijeti. Zanimljivo je da plavi patlidžan ne jede dok je na posebnom režimu ishrane, već tek kada počne sa detoksikacijom organizma. Čim završi sa dijetom, atraktivna plavuša menja način ishrana i plavi patlidžan postaje njena omiljena namirnica.

 

TAGOVI: 123
makonda-tracker