Savršeni trikovi koje morate da probatae
Beli luk je jedan od sastojaka koje se dodaje gotovo u svako jelo. Njegova aroma je jaka, a ukus bogat. Osim toga i veoma je zdrav. Ipak, kada vam treba veća količina ljuštenje zna da bude poprilično dosadno i sporo.
Ipak, postoje domaćice koje su već isprobale neke od načina na koji se beli luk može oljuštiti brzo i bez mnogo muke.
Ona su ove trive podelile sa nama, a na vama je da ih isprobate.
Metod 1: Protresite u teglu
Biće vam potrebna staklena tegla sa poklopcem ili druga posuda koja se može dobro zatvoriti.
Odvojite čen belog luka od glave. Stavite ih u teglu i dobro zatvorite.
Snažno protresite teglu nekoliko sekundi. Potom ga prospite na čistu krpu i sve što treba je da uklonite ljusku s njega, već će biti odvojena pa neće biti teško.
Da li zaista funkcioniše?
Ova metoda u početku može izgledati neefikasna, posebno ako ljuštite samo nekoliko čenova. Međutim, ako koristite više, ljuske se lakše skidaju. Ova tehnika je korisna ako kuvate za veliku porodicu ili želite da izbegnete kontakt sa lepljivim sokom od belog luka. Jedini nedostatak je što ćete nakon toga morati dobro da operete teglu, jer u njoj može dugo ostati miris belog luka.
Metod 2: Mikrotalasna
Ovaj metod je posebno popularan na TikTok-u. Omogućava da se kora lako ukloni zbog toplote.
Šta da se radi?
Odvojite čen belog luka od glave. Stavite ih u mikrotalasnu pećnicu i zagrejte na visokoj temperaturi oko 20 sekundi. Pustite da se beli luk malo ohladi. Lako skinite kožu.
Da li zaista funkcioniše?
Ova metoda pomaže da se olabave ljuske i ubrza proces čišćenja. Međutim, postoje i neke loše strane ovog načina ljuštenja belog luka. Mikrotalasna pećnica može da apsorbuje miris belog luka, a sami beli luk može malo promeniti svoju konzistenciju. Ako vam je potreban beli luk za pečenje ili prženje, ovaj metod je odličan, ali za delikatne sosove ili salate bolje je koristiti svež, nezagrejan proizvod.
Metod 3: Presa za beli luk
Ovaj metod je dobro poznat mnogim domaćinima. Neki ljudi misle da beli luk prvo treba da se oguli, ali budući da će ga presa ispresovati ionako će ljuska ostati unutra a sadržaj će izaći napolje.
Šta da se radi?
Odvojite čen belog luka od glave. Stavite ga u presu sa korom. Iscedite beli luk, odvojite preostalu koru.
Da li zaista funkcioniše?
Ova metoda je pogodna za one koji žele da bez muke dobiju zgnječeni beli luk. Međutim, postoje situacije u kojoj ovaj metod nije poželjan. Ukoliko je presa mala kora se može zaglaviti u njoj, zato ovaj metod treba koristiti ako ste sigurni da je vaša presa dovoljno velika da može da primi i beli luk i koru i da se ne zaguši zbog toga.
Metod 4: Nož
Ovo je klasična metoda koju koriste mnoge domaćice ali i profesionalni kuvari. Ne samo da pomaže da se brzo oslobodite ljuske, već i olašava dalje usitnjavanje.
Šta da se radi?
Uzmite čen belog luka i stavite ga na dasku za sečenje. Uzmite kuvarski nož i stavite ga bočno na nazubljeni deo. Pritisnite nož dlanom da zgnječite beli luk. Beli luk lagano oljuštite i po potrebi sitno iseckajte.
Da li zaista funkcioniše?
Ovo je najefikasniji metod, ne zahteva dodatne alate i omogućava vam da brzo seckate beli luk. Pored toga, tokom gnječenja se oslobađaju eterična ulja koja čine jelo još aromatičnim.
Ponekad viralni trikovi i nisu toliko efikasni kao klasične metode koje su testirane godinama. Ako tražite najbrži i najpogodniji način da ogulite beli luk, metoda gnječenja nožem je najbolja opcija.




