REČ STRUČNJAKA

Kako prepoznati NASILNIKA u vezi? Psihoterapeutkinja objasnila koje ponašanje može da bude ZNAK ZA UZBUNU

0

Ma koliko mislili da se nasilje ne može dogoditi nama, već da je to tamo negde, svako može postati žrtva fizičkog ili psihičkog nasilja

NASILJE NAD ŽENAMA JE VEOMA ČESTA POJAVA DANAS
NASILJE NAD ŽENAMA JE VEOMA ČESTA POJAVA DANAS foto: Shutterstock

Ulaskom u emotivnu vezu partneri često stvaraju odnos koji treba da bude ispunjen razumevanjem, ljubavlju, podrškom. Ipak, nije sve uvek onako kako bi trebalo da bude.

 

Na početku obično sve bude bajno i sjajno, gledamo partnera kroz ružičaste naočare, ali nakon izvesnog vremena "isplivaju" prave emocije i onda često dolazi do problema.

 

Oni se često ogledaju ne samo u fizičkom nasilju, već i u psihičkom, koje ima užasne posledice na život žrtve i od kojih je se teško oporaviti. Psihoterapeut pod supervizijom Nevena Lazić objašnjava kako možemo da prepoznamo nasilnika i koja ponašanja mogu da ukažu na to da nam preti opasnost. 

Šta nedostaje u savremenom razumevanju nasilja u partnerskim odnosima?

 

- Čini se da najviše nedostaje razumevanje dinamike nasilja koje podrazumeva porušene granice ličnosti, integriteta i dostojanstva žrtve. Ovo je ključno za shvatanje zašto žrtve ne napuštaju nasilne odnose - započinje svoju priču za Glossy.rs Nevena Lazić, psihoterapeutkinja pod nadzorom

 

Kako prepoznati nasilnika u partnerskom odnosu? Da li su uvek vidljivi znakovi prisutni?

 

- Nasilnici često vešto skrivaju svoje nasilne tendencije, što može otežati prepoznavanje. Neki mogu biti percepirani kao mirni ili pozitivni u društvu, dok drugi mogu biti poznati po nasilničkom ponašanju.

 

NASILJE NAD ŽENAMA NIJE SAMO FIZIČKO, JOŠ JE GORE PSIHIČKO
NASILJE NAD ŽENAMA NIJE SAMO FIZIČKO, JOŠ JE GORE PSIHIČKOfoto: Shutterstock / Opat Suvi

Evo nekoliko ključnih indikatora koje treba uzeti u obzir:

  1. Kontrola i posesivnost: Nasilnici često žele potpunu kontrolu nad partnerom, što može uključivati kontrolisanje vremena i komunikacije.
  2. Brzi razvoj odnosa: Nasilnici često žele brzo napredovanje u vezi i izražavaju snažne emocije.
  3. Promene raspoloženja i agresivnost: Često se javljaju iznenadne promene raspoloženja i agresivni ispadi.
  4. Izolacija partnera: Nasilnici mogu pokušati izolovati partnera od porodice, prijatelja i podrške.
  5. Manipulacija i krivica: Koriste manipulaciju da bi dobili ono što žele i često krive partnera za probleme.

- Važno je napomenuti da ni jedan od ovih znakova sam po sebi ne znači automatski da je neko nasilnik, ali ako se primeti više od jednog od ovih obrazaca u vezi, to može biti signal da je potrebno pažljivo razmotriti situaciju i potražiti podršku ili savet od stručnjaka - savetuje ona.

POSTOJE I PRIKRIVENI OBLICI NASILJA
POSTOJE I PRIKRIVENI OBLICI NASILJAfoto: Shutterstock

Koje su želje i ciljevi nasilnika u odnosu na njihovog partnera ili bliske osobe?

 

- Nasilnici žele potpunu kontrolu nad partnerom, često koristeći manipulaciju, zastrašivanje i psihološke igre kako bi postigli svoje ciljeve.

 

Kako bi osoba trebala da se zaštiti ako primeti da je u problematičnom odnosu?

 

- Prvi korak je prepoznavanje znakova nasilja i traženje podrške od bliskih osoba, organizacija koje se bave zaštitom žrtava nasilja ili stručnjaka poput psihoterapeuta. Podrška može uključivati planiranje sigurnog izlaska iz situacije nasilja i psihološku podršku.

Koliko je važna psihološka podrška za žrtve nasilja nakon što izađu iz takve situacije?

 

- Psihološka podrška je ključna za oporavak žrtava nasilja jer pomaže u prevladavanju trauma, obnovi samopouzdanja i razumevanju posledica nasilja.

 

Može li se trauma uzrokovana fizičkim i psihičkim nasiljem izlečiti? Kako?

 

- Da, trauma uzrokovana fizičkim i psihičkim nasiljem može se izlečiti ili ublažiti kroz odgovarajuće psihoterapijske metode, uz podršku sigurnog okruženja i stručnjaka.

 

ŽRTVA SE TEŠKO OPORAVLJA POSLE NASILJA
ŽRTVA SE TEŠKO OPORAVLJA POSLE NASILJAfoto: Shutterstock / fizkes

Šta sve podrazumevamo pod psihičkim nasiljem? Koji su njegovi efekti na žrtvu?

 

- Psihičko nasilje obuhvata verbalno ponižavanje, manipulaciju, pretnje, kontrolu i izolaciju žrtve, što može ostaviti duboke emotivne rane i zahtevati pažljivu psihološku podršku.

 

Kako prepoznati prikriveno psihičko nasilje u partnerskom odnosu? Koji su njegovi znakovi?

 

- Prikriveno psihičko nasilje može se manifestovati kroz suptilnije oblike manipulacije i kontrole koji nisu lako uočljivi, poput emocionalne manipulacije ili pasivno-agresivnog ponašanja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Stručnjaci o tome kako nas teraju da trošimo novac više nego što ga imamo 

 

makonda-tracker