REČ STRUČNJAKA

LJUBOMORA, stalno traženje PAŽNJE, nedostatak EMPATIJE: Psihoterapeut objašnjava kako prepoznati NARCISA

0

Narcisoidnost može uništiti život, ali ako se radi na njemu on može biti saveznik koji nas može povesti put uspeha 

NARCISOIDNE OSOBE SU VEOMA TEŠKE ZA KOMUNIKACIJU
NARCISOIDNE OSOBE SU VEOMA TEŠKE ZA KOMUNIKACIJU foto: Shutterstock / Nicoleta Ionescu

Tokom života susrećemo razne tipove ljudi. Neki su skloni veličanju sebe, ponižavanju drugih, neki pak smatraju da su lošiji od drugih, sebe vide kao slabe i neodstojne...

 

Ni sa jednima, ni sa drugima život nije lak. Oni koji su živeli sa nadmenim, preterano samouverenim osobama znaju koliko to može da bude pogubno za partenera, porodicu, prijatelje i čitavo okruženje.

 

Ipak, čak i kada su svesni da su kako narod voli da kaže "narcisi" ljudi često nisu spremni da sebi priznaju tu činjenicu. Upravo zbog toga smo odlučili da objašnjenja i savete potražimo kod stručnjaka, pshioterapeuta pod supervizijom Nevene Lazić.

Ona za portal Glossy objašnjava šta je zapravo narcisoidnost, kako je prepoznati, kako se suočiti sa njom i druga pitanja koja često susrećemo u svakodnevom životu.

 

Kako možemo prepoznati da je osoba narcisoidna?

 

- Postoje jasni dijagnostički kriterijumi za identifikaciju narcisoidnog poremećaja ličnosti. Međutim, možemo primetiti određene znakove u svakodnevnom životu, poput odbijanja kritike, konstantnog traženja divljenja i agresivne reakcije na nedostatak pažnje - objašnjava Nevena, pa dodaje:

 

- Mnogo se priča o svemu što je negativno u vezi narcizma, toliko da je ta tema u javnoj sferi postala nekako opšta. Važno je da istaknemo da postoji i zdrav narcizam na suprotnom kraju spektra u odnosu na narcizam koji je poremećaj ličnosti.

 

NARCISI NEMAJU DOVOLJNO EMPATIJE ZA DRUGE
NARCISI NEMAJU DOVOLJNO EMPATIJE ZA DRUGE foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Šta je zdrav narcizam, a šta je patologija?

 

- Zdrav narcizam je ključan za psihološki razvoj, povezan sa osećajem vrednosti i ljubavi prema sebi. Sa druge strane, patološki narcizam se razvija kada osoba nema empatiju i razvija grandiozni self - objašnjava Nevena.

 

Kako prepoznati zdrav narcizam?

 

- Zdrav narcizam obuhvata ambiciju, postavljanje realnih ciljeva i empatiju prema drugima. Osobe sa zdravim narcizmom prihvataju kritiku i koriste je za lični razvoj, istovremeno održavajući autentično samopouzdanje i samopoštovanje - kaže ona i dodaje.

 

- Recimo da je cilj terapije često da osvestimo sopstveni zdravi narcizam i da mu damo priliku da se ispolji.

NARISE JE LAKO PREPOZNATI
NARISE JE LAKO PREPOZNATIfoto: Matva/Shutterstock

Da li je ljubomora povezana sa narcisoidnošću?

 

- Primarni cilj osobe koja je narcisoidna je da dobije divljenje, priznanje i obožavanje od drugih ljudi. Oni često ispoljavaju ljubomoru kada ne dobiju očekivano divljenje i pažnju. Nedostatak empatije ih sprečava da osećaju toplinu prema drugima, usmeravajući njihovu ljubomoru na partnere ili okolinu - pojašnjava Nevena Lazić.

 

Mogu li roditelji stvoriti narcisoidno dete?

 

- Kontakt između roditelja i deteta igra ključnu ulogu u razvoju narcisoidnog poremećaja ličnosti. Nedostatak autentične povezanosti može doprineti razvoju grandioznog selfa kod deteta, gde se ljubav i priznanje uslovljavaju postignućim - kaže Nevena, pa objašnjava:

NARCISOIDE LIČNOSTI IMAJU MANJAK EMPATIJE PREMA DRUGIMA
NARCISOIDE LIČNOSTI IMAJU MANJAK EMPATIJE PREMA DRUGIMA foto: Shutterstock

- To bi značilo da roditelji podržavaju ona ponašanja koja odgovaraju njihovim očekivanjima, tako što tada obasipaju dete svetlošću, nagradama i ljubavlju. Dete povezuje ljubav i aplauz i veruje da je grandiozno iz tih razloga, dok sve ono što za roditelje nije adekvatno postaje ružno i predmet kazne. Dete to zapravo doživljava kao traumu, odbacuje „loše“ delove sebe i uči je kako da se adaptira da bude voljeno.

 

Dakle, nisu svi oblici narcisoidnosti loši. Postoje oni koje možemo okrenuti u svoju korist i ako ih iskoristimo na pravi način oni će raditi za nas. S druge strane, narisoidnost kao poremećaj može znatno da tiče na naš odnos sa drugima do te mere da narcisoidna osoba postane predmet izbegavanju u kući, porodici, pa i društvu. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Zašto se prejedamo i dolazimo do gojaznosti - psihoterapeut dao svoju reč 

 

makonda-tracker