važno je znati

Kad i kako se pravilno orezuju biljke? Stručnjak otkrio pravilo uz pomoć kojeg će vam cveće bujati i cvetati celog leta

0

Ako volite biljke sigurno već razmišljate o tome da krenete sa radovima u bašti, a ovi saveti vam mogu biti od velike pomoći

KAD I KAKO SE PRAVILNO OREZUJE CVEĆE I VOĆE?
KAD I KAKO SE PRAVILNO OREZUJE CVEĆE I VOĆE?foto: Shutterstock / Ground Picture

U martu već možete početi sa baštovanstvom, jer vegetacija polako kreće i biljke počinju novi život.Ako želite da vam cveće cveta i bude zdravo sada je vreme da krenete da ga orezujete.

 

Rezidba je neophodna kako biste iskontrolisali rast biljaka, definisali mu oblik, stvorili cvetne/plodne grana za sledeću sezonu i, što je možda najvažnije, kako biste uklonili mrtve, oštećene ili obolele delove biljki.

 

Pa da krenemo od početka. Evo koje biljke treba da se orezuju i šta treba znati kada je ovaj proces u pitanju.

 

 

Prema rečima stručnjaka za baštovanstvo i legendarnog voditelja hit BBC-jeve emisije Gardeners' Vorld, Montija Dona, da biste bili efikasni u rezidbi, potrebno je da to uradite u pravo vreme i da sledite jedno pravilo.

 

Alati za obrezivanje


Prilikom rezidbe biljaka uvek se preporučuje upotreba veoma oštrih i čistih makaza za rezidbu. One imaju dva sečiva - tanko i debelo. Ova vrsta alata uzrokuje minimalno oštećenje stabljike i stoga je najpogodnija za obrezivanje živih biljaka i lakše zadatke kao što je rezanje cveća.

 

Za biljke sa mekim stabljikom, baštovani mogu da koriste kuhinjske makaze, ali opet uverite se da su čiste i oštre. Preko prljavih makaza možete zaraziti biljku, što može dovesti do toga da se osuši.

JEDNO PRAVILO JE NAJVAŽNIJE ZA OREZIVANJE
JEDNO PRAVILO JE NAJVAŽNIJE ZA OREZIVANJE foto: Shutterstock / Nenad Aksic

Šta se orezuje u rano proleće?


Monti je tvrdio da je mart posebno dobar za orezivanje žbunja i penjačica.

 

Prva polovina marta je najbolje vreme za orezivanje svih grmova i penjačica koje će procvetati čim ponovo izrastu, a ovo se posebno odnosi na kasnocvetajuce ruže. Ekspert za baštu rekao je da zna da je vreme za rezidbu kad na biljci vidi nove izdanke.

 

Kada je najbolje vreme za rezidbu?


Baštovani ne bi trebalo da počnu sa rezidbom u februaru iako su temperature preko 10 stepeni, jer mart još uvek može da bude hladan i sa mrazom. 

 

Grmlje kao što su dren i vrba takođe se mogu orezati tokom marta da bi se podstakao novi rast i bolji razvoj biljke u danima koji slede.

 

OREZIVANJEM SE POSTIŽE DA BILJKA BUDE ZDRAVA I NEGOVANA
OREZIVANJEM SE POSTIŽE DA BILJKA BUDE ZDRAVA I NEGOVANA foto: Iryna Inshyna/Shutterstock

Glavno pravilo rezidbe


Postoji samo jedno pravilo koje treba poštovati - uvek orezujte tek kad na biljci primetite bočne izdanke ili lisne pupoljke.

 

Međutim, stručnjak je pozvao baštovane da ne brinu ako biljku iseku ispod pupoljka. Monti je objasnio da sečenje oko pupoljka ili izdanka podstiče snažan novi rast, koji će proizvesti mnogo cveta, a kod voća i ploda nakon toga.

 

Za biljke penjačice kao što je klematis, rezidba ima za cilj da spreči da cvetovi rastu na gornjim delovima biljke, a da donji ostanu goli. 

 

Bonus video:

Kako prepoznati lekovite biljke?

 

makonda-tracker