savet stručnjaka

Kako pravilno orezati MUŠKATLE? Cvećarka otkrila grešku zbog koje propadaju i šta uraditi da prežive do narednog proleća

0

Čim noćne temperature padnu ispod 10 stepeni, vreme je da muškatle sklonite na toplije mesto 

foto: Shutterstock / Nenad Aksic
foto: Shutterstock / Nenad Aksic

Ljubitelji cveća znaju da briga o biljkama mora da se vodi tokom cele godine kako bi ostale lepe, negovane i kako se ne bi osušile. U rano proleće često sobno i drugo bilje iznosimo napolje, na otvoreno, gde mogu da uživaju sve do kasne jeseni.

 

Ipak, kad temperature padnu ispod 10 stepeni Celzijusa tokom noći vreme je da se sve skloni unutra ili na neko mesto gde neće direktno biti izložene mrazu.

 

Ovo pravilo se može primeniti i na muškatle, jedno od najlepših biljaka koje krase brojne balkone i terase. 

 

 

Kako bismo dobili što bolji savet o tome kako sačuvati muškatle preko zime konsultovali smo se sa iskusnom cvećarkom, koja je dala odgovore na najvažnija pitanja. 

 

- Muškatle su poprilično osetljive, zato je važno na vreme ih pripremiti za zimski san. One tokom zime ne cvetaju, a kako ne bi izmrzle potrebno je da ih na pravilan način orežete i zaštitite od mraza - kaže Jasmina Jerotijević, cvećarka iz Ostružnice. 

 

I sama biljka će pokazati kada je vreme da se skloni u topliju prostoriju. To može biti bilo gde gde ima svetla, da nije potpuni mrak i da nije previše hladno.

 

Orezivanje muškatli je veoma jednostavno
Orezivanje muškatli je veoma jednostavno foto: Shutterstock / encierro

 

- Prvo što treba uraditi je orezivanje. Makazama isecite biljku tako da ostanu štapići od oko 10 do 15 centimetara od korena. Nakon toga očistite biljku od listova, zalijte malo i to je to - savetuje ona. 

 

Nekadašnje sorte muškatli su dosta bile otporinije nego ove danas. Ipak, danas većina ljudi kupuje hibridne muškatle, kaliope ili viseće vrste koje nemaju imunitet na hladnoću i bolesti.

 

- Kaliope su dosta osetljivije od ostalih vrsta muškatli. Njima je potrebna prihrana tokom cele godine, a tokom zime ih je potrebno zalivati 1 mesečno, s malo vode - objašnjava Jasmina.

 

Šta raditi s muškatlama tokom zime?
Šta raditi s muškatlama tokom zime? foto: Shutterstock / Ihor Hvozdetskyi

 

Nakon što prođe zimski period, čim temperature vazduha pređu 15 stepeni noću muškatle možete izvaditi napolje, zaliti, staviti na osunčano mesto i prvi izdanci, ako je preživela zimu, veoma brzo će biti vidljivi. 

 

- Na proleće očistite biljku od suvih delova, zamenite zemlju novom i odmah krenite da ih zalivate sa vodom koja je obogaćena prihranom koja će pogurati biljku da što pre krene da raste i razvija se - za kraj priče savetuje naša cvečarka Jasmina. 

 

Bonus video:

 

Koje biljke sadrže kvercin?

 

 

makonda-tracker