Story Well Being: Holistički pristup ginekologiji

0
Samo za čitateljke storija, Dr Slavica Vasiljević, ginekolog akušer pojašnjava holističke termine i njihovu primenu u ginekologiji
Foto: Dalibor Danilović, Sensa
Foto: Dalibor Danilović, Sensa

Šta je holistička ginekologija?

Holistička ginekologija spaja i dopunjuje zapadnu i istočnjacku medicinu. Uči kako da sačuvate fizičko i psihičko zdravlje, kao da posmatrate i osetite sebe, da prevenirate bolest i kada i kako da reagujete kada su potrebni lek ili operacija. Inače, holistički pristup zdravlju je filozofija koja uzima u obzir celinu (materijalno i duhovno), a ne samo pojedine delove. Ljudski organizam funkcioniše po principu uslovljenosti uzajamnog i skladnog. Čim zataji jedan deo, ugrožena je celina. Još je Hipokrat pre 2500 godina zastupao tezu da najpre treba lečiti dušu, a tek onda telo i da bolesniku treba ponuditi najpre reč, a tek onda lek.

Šta je najvažniji savet pacijantkinjama?

Da odlaze na redovne ginekološke preglede. Na prvi posle prvog seksualnog odnosa (da nauče da se zaštite od seksualno-prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće), a najkasnije u dvadesetoj godini. Redovne preglede treba raditi do šezdeset pete godine, a kasnije ukoliko imate bilo kakve smetnje. Učestalost preglede će odrediti vas ginekolog, a treba ga birati prema vašem senzibilitetu da biste bile opuštene budući da se radi o vrlo osetljivom pregledu.

Zašto su važni redovni pregledi?

Većina teških ginekoloških oboljenja daje kasne simptome (zbog toga često treba da se radi PA test, preventivni pregled grlića materice na kancerske promene). Izlečenje je potpuno i bez posledica ako se promena vidi rano. Važna je i lična higijena: preparati sa kiselim pH (3,5-4,5), najbolji su tečni proizvodi bez veštačkih mirisa i sa prirodnim sastojcima. Treba nositi pamučno rublje, po mogućstvu belo, a za vreme ciklusa do sebe stavljati pamučnu vatu ili anionske uloške. Za vaginalna ispiranja, pored blagih čajeva (kantarion, neven, hajdučka trava, crni slez, kupina, žalfija) koristiti i već gotove, medicinski ispitane preparate u vidu granula, sumećih tableta ili gelova kupljenih u apoteci, ali ne u vreme menstrualnog ciklusa.

Koliko je često poželjno ispiranje?

Dva puta mesečno, ukoliko nemate posebne tegobe. Takođe, treba ispirati posle odnosa (naročito rizičnog) ili posle iritacije od kondoma. Pranje običnim sapunom nije dobro  jer je sapun alkalan, remeti pH i daje šansu bakterijama. Vagina ima optimalnu zaštitu za vreme ovulacije, a minimalna postoji kod maldih devojaka i žena u menopauzi.

Šta je najvažnije?

Uvek koristiti kondom pri odnosu sa nepoznatim partnerom, kao i sa poznatim, dok se ne testirate na seksualno-prenosive bolesti (ne postoji samo jedan put i nikada više), jer to je u praksi uglavnom kasno. Treba voleti sebe, zaviriti u sebe i činiti sve ono što raduje vaše srce.

 

TAGOVI: Zdravlje
makonda-tracker