(anketa)

"ŽENE BEZ DECE su diskriminisane u odnosu na ŽENE S DECOM": Srpski kutak Tvitera ceo dan bukti od rasprave

0

Nakon što se jedna tviterašica požalila da njene smene na poslu moraju da se prilagode smenama deteta jedne koleginice, usledila je poduža rasprava

foto: PPC Photography Cologne/Shutterstock
foto: PPC Photography Cologne/Shutterstock

Novi dan, novi sukob stavova na društvenoj mreži Tviter.


Iz dana u dan, svedočimo zanimljim razmenama mišljenja na popularnoj platformi, a neke izazovu nešto burnije reakcije. Dananja glavna tema na Tviteru svakako je takva, a ona glasi – da li poslodavci zaista imaju korektniji odnos prema zaposlenim majkama i da li je to u redu.

 

Jedna korisnica ove mreže juče je napisala da misli da je ovo slučaj u našoj zemlji.

 

Rasprava o diskriminaciji žena bez dece
foto: Twitter

U firmama su žene bez dece diskriminisane u odnosu na žene sa decom, i to je tako – smatra ona i dodaje:


Užas, užas. Žene biraju smene po deci, ja moram da se prilagodavam dečijim smenama, paketići se dele deci, ženama bez dece se deli šipak, bilovanja se otvaraju zbog dece, ja zbog roditelja nemam pravo, itd...

 

Rasprava o diskriminaciji žena bez dece
foto: Twitter

Odmah je nastala rasprava, a mnogi su osudili ovu tvrdnju i problematizovanje otvaranja bolovanja ističući da roditelji, naročito samohrane majke, često nemaju drugu opciju osim da rade prvu smenu jer vrtić i škola ne radeonoliko koliko je njihovom kolektivu potrebno, a dete ne može samo da uzme lek, ode lekaru, uključi inhalator, izmeri temperaturu i donese odluku o tome da li je potreban antipiretik, skuva supu... 


Najviše negativnih reakcija usledilo je na deo koji se tiče novogodišnjih paketića.

 

To je bezobrazuk da neko misli da je diskriminisan ako ne dobija paketić koji je namenjen deci – smatra jedan korisnik, a drugi dodaje: "Ja ću ti poslati paketić, nemoj da se jediš, stižu Patrolne šape" iako je žena koja je pokrenula raspravu prethodno naglasila da ne očekuje bukvalno paketić već više promenu odnosa prema zaposlenima.


Kako je ona istakla, sama brine o roditeljima koji su invalidi i konkretno u narednim danima biće sprečena da odvede oca lekaru jer mora da se prilagođava tome u kojoj je smeni koleginicino dete.


Evo, recimo, tatu moram da vodim u četvrtak na zamenu katetera, a u petak kod hirurga na kontrolu da zatvori stomu. Koleginica izričito mora da bude s detetom u smeni (koje je 5.razred) – objasnila je ona.

 

Rasprava o diskriminaciji žena bez dece
foto: Twitter

Smene se "prilagođavaju majkama" zato što će ići u zatvor ako ostave decu kod kuće same, dok su one na poslu. Ne bih rekla da su privilegovane, samo, eto, poslodavac je dovoljno uviđavan da ih ne primorava da biraju između kršenja zakona i davanja otkaza – istakla je jedna tviterašica.

 

Rasprava o diskriminaciji žena bez dece
foto: Twitter

Nemali broj "tviteraša" je napomenuo da je ovo, pre svega, pitanje za poslodavca.


Ponavljajte za mnom: za sve u vezi sa radom odnosno radnim odnosom odgovoran vam je poslodavac... Hajmo svi zajedno: PO-SLO-DAVAC... Ne žene, majke, nemajke, strine i tetke, kučkare, mačkare i novogodišnji paketići – istakla je jedna korisnica ove mreže.

 

Rasprava o diskriminaciji žena bez dece
foto: Twitter

Rasprava se nastavlja, sve strane imaju manje ili više dobre argumente, a šta vi mislite?

 

 

 

makonda-tracker