šta biste vi odgovorili?

ŠTA VI MISLITE? Banjalučanka na Osmi mart postavila ženama VAŽNO pitanje — odgovore MORATE pažljivo da pročitate

0

Šta biste želele da je bolje za svaku od vas u svetu u kom živimo?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na dan kad žene obično (neke samo tada) dobijaju poklone, u senci ostaje pravi smisao Međunarodnog dana žena. Pitaju se tada mnogi šta bi žene u njihovom životu želele — cvet, bombonjeru ili možda parfem. Ipak, neminovno je da svakog dana, a u čast ženama iz prošlosti koje su izborile mnoge slobode u kojima danas uživamo obavezno Osmog marta, pitamo sebe i žene u našim životima šta je ono što zaista, istinski žele kako bi im život bio lepši i čak lakši.


Banjalučanka Brankica Raković postavila je ženama koje je prate na Tviteru baš to pitanje.

 


Njeni odgovori su:


1. Da smo jedna drugoj podrška.


2. Da one koje se nalaze na pozicijama gde donose bilo kakve odluke budu inspiracija i podrška, a ne da pokušavaju da budu muškarci na toj poziciji.


3. Bolji zdravstveni sistem u svakom pogledu.


4. Sistem koji pomaže žrtvi, a ne zataškava nasilnika.

 


Neki od odgovora koje je Brankica dobila su takvi da deluju gotovo neverovatno nekome ko nije žena ili nikad nije na trenutak sagledao svet iz ženske perspektive. Znate li koliko je, na primer, devojaka koje na putu ka kući po mraku sve vreme pričaju telefonom ili se prave da pričaju jer se plaše? Znate li koliko je onih koje moraju da ulože mnogo više napora da bi se izborile za život kakav žele, suknju kakvu žele, karijeru kakvu žele bez osude? Znate li koliko je onih koje svakodnevno svoje životne izbore moraju da pravdaju ne samo muškarcima već i drugim ženama?

 

Osmi mart, žene, ženska prava
foto: Shutterstock

Tako je jedna devojka odgovorila:


Da nas nije strah izaći iz kuće kad padne mrak.


Da ne mora svaka žena da bude zmaj kako bi se izborila za sebe, svoja prava, za život bez osude, nasilja, straha, degradiranja, ponižavanja i ismevanja — odgovorila je druga.


Jedan od najinteresantnijih odgovora nesumnjivo glasi:


Odnos prema sebi.


Jedna tviterašica izdvojila je više želja za svet "po ženskoj meri".


Da možemo da se oblačimo kako hoćemo bez osuđivanja, dobacivanja, zagledanja, nedozvoljenog pipkanja. Da možemo bezbedno da se vraćamo od gde god, kad god. Da tamponi, ulošci, lekovi imaju prisupačne cene za sve. Da se sve međusobno podržavamo i razumemo više — istakla je.


S ovim poslednjim je mnogo žena saglasno, pa je jedan od čestih odgovora "Da ne bude žena ženi vuk" i "Da budemo jedna drugoj podrška".


Šta biste vi odgovorili?

 

 

makonda-tracker