preplavile su instagram

MRAČNO, POTRESNO I NEOPHODNO DA ZNAMO! Evo zbog čega žene širom planete ZAPRAVO dele svoje crno-bele fotografije

0

Više od četiri miliona fotografija objavljeno je proteklih dana na Instagramu u okviru "izazova" kojim žene pozivaju svoje prijateljice da nastave niz crno-belih selfija. Početak priče, kako to obično biva, nije lep.

foto: Instagram
foto: Instagram

Među brojnim izazovima koji su zavladali društvenim mrežama proteklih meseci, od kojih su mnogi bili zabavni i otkačeni, izdvojio se jedan koji je za samo nekoliko dana postao dominatan. Sigurno ste primetili da žene širom planete — od svetki poznatih glumica i manekenki do "običnog sveta" — objavljuju svoje crno bele fotografije i pozivaju prijateljice i rođake da učine to isto sa heštegom #ChallengeAccepted. One ukazuju na lepotu i važnost žena, kako kroz istoriju tako i u današnjem trenutku, a dele selfije na kojima su vesele, tužne, razigrane, umorne, srećne, besprekorno doterane, bez trunke šminke, na plaži, u dvorištu, u krevetu, na poslu...

 


Trend i dalje raste, broj objava s ovim heštegom se duplirao samo proteklog dana — istakla je portparolka Instagrama u ponedeljak. — Na osnovu objava, vidimo da većina učenica objavljuje poruke u vezi sa snagom i podrškom svojim zajednicama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamara Dragičević (@tamaradragicevic) on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miljana Gavrilović (@miljana.gavrilovic) on

 

Do sada smo videli fotografije Kloi Kardašijan, Vanese Brajant, Dženifer Garner, Eve Longorije i mnogih svetskih zvezda, a za njima ne zaostaju ni naše poznate dame: Nataša Bekvalac, Nina Janković, Tamara Dragičević, Ivana Kukrić, Bojana Barović, Miljana Gavrilović, Slađa Alegro...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???? ???????? ????? (@janxnina) on


Kako je predstavnica Instagrama istrakla, prvu ovakvu objavu podelila je brazilska novinara Ana Paul Padrao pre dve nedelje, ali je ona uzela maha u Turskoj, gde žene na ovaj način pokušavaju da dignu svest o femicidu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragana Dabović (@dacadabovic) on


Prošle sedmice su, naime, u ovoj zemlji pronađeni ostaci dvadesetsedmogodišnje studentkinje Pinar Gultekin, koju je bivši partner brutalno lišio života — davljenjem. Vesti o ovom potresno slučaju izazvale su bes širom Turske, u kojoj proteklih godina raste stopa femicida, sudeći po britanskom Gardijanu. Turska Vlada nedavno se, kako piše DW, izjasnila protiv Istanbulske konvencije, čiji je cilj, između ostalog, da se smanji nasilje nad ženama i ojača ravnopravnost, zbog čega tamošnji aktivisti vide Konvenciju kao važno sredstvo u borbi za zaštitu žena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandra Anja Alač (@anja_alac) on


U brojnim turskim gradovima smrt Pinar Gultekin bila je povod da građani izađu na ulice i pobune se tražeći veću zaštitu od nasilja nad ženama, a protest je dostigao takve razmere da je u Izmiru intervenisala policija, došlo je do nereda i uhapšeno je više lica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Garner (@jennifer.garner) on


Zejčan Rošel Jildirim, koja radi na razvoju obrazovanja u jednoj privatnoj fondaciji u Istanbulu, istakla je da je bila iznenađena kada je videla koliko stranaca učestvuje u podršci njihovom pokretu i objavljuje crno-bele fotografije s heštegom #ChallengeAccepted.

 

Na početku sam bila zbunjena — istakla je ona i napomenula da joj se čini da se inicijalna ideja gubi. Naime, nekoliko dana kasnije sve se svelo da deljenje lepih fotografija. — Osetila sam se pomalo tužno jer se poruka izgubila.

 

 

makonda-tracker