Joga za trudnice

0
Da li su dozvoljene vežbe tokom trudnoće, kada treba početi sa prenatal jogom, šta ona podrazumeva i koliko su značajne psihofizičke pripreme, objašnjava naša stručna saradnica

Joga  je drevna metoda samorazvoja koja podrazumeva upotrebu različitih tehnika u koje spadaju  fizički položaji, vežbe kontrole energije putem disanja, relaksaciono-meditativne vežbe, koncentracija  meditacije  i samorealizacije. Joga kao disciplina samorazvoja uspeva da sačuva svoju autentičnost, a danas su njene tehnike važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji.

Piše: Nataša Nešić, babica

Prisutne su u psihoterapeutskim metodama kao vid relaksacionih vežbi i nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Ona podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom. Dokazano je i da povoljno utiče na majku i bebu tokom trudnoće.

JOGA U TRUDNOĆI

Joga je odličan način da žena ostane aktivna i elastična tokom blagoslovenog stanja. S obzirom na to da u toku praktikovanja joge trudnica uči pravilno disanje i držanje, brojne su koristi od ovih vežbi tokom same trudnoće, ali i za vreme porođaja. Dokazano je da poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju jutarnju mučninu, napetost i neraspoloženje. Delotvornost joge kod trudnica u većini slučajeva smanjuje oticanje nogu, poboljšava varenje, povećava energiju i izdržljivost.

Psihofizička priprema trudnica

Trudnica na pripremama dobija izuzetno važne informacije: kada da krene na porođaj, odnosno na koji je način priroda obaveštava da je porođaj počeo. Uči da prepozna kontrakcije i šta znači kada pukne vodenjak, da napravi razliku između bistre i zelene plodove vode, to jest da zna da reaguje ako je plodova voda zelena, da se ne uplaši kada vidi sluzavi čep na svom vešu, da se odmah javi lekaru ukoliko se javi krvarenje, da nauči da prepozna kritične situacije… Osnov pripreme za porođaj je relaksacija, a to je lekcija koja se sve vreme uči na vežbama. Tehnike disanja važne prilikom porođaja idu tek uz relaksaciju, tako da trudnica može da koristi i prvi i drugi tip disanja, a u prelaznoj fazi i treći.
Joga i psihofizičke pripreme i te kako prijaju trudnicama. Zahvaljujući njima, sve veći broj budućih majki odlazi u porodilište spremno za porođaj.

KADA POČETI SA VEŽBAMA 

Uz konsultaciju sa lekarom, trudnice mogu da počnu sa prenatalnim vežbama već od dvanaeste nedelje. Tokom vežbi u određenim položajima istežu se bočni trbušni mišići, što je veoma bitno jer se prilikom rasta stomaka oni skraćuju i na taj način skraćuju dah. Uz pomoć preciznih pokreta direktno se utiče i na poboljšanje varenja. Takođe, tokom samih vežbi  veoma je važno naučiti da se pravilno izvode vežbe disanja jer one blagotvorno utiču na snabdevanje kiseonikom i dovode do balansiranja krvnog pritiska, opuštaju celo telo I smanjuju stres.

Jovana Milojčić - Priprema za porođaj 

Voditeljka Jovana Milojčić uživa u trunoći i jedva čeka da na svet dođe njeno prvo dete. Tokom priprema za porođaj ona odlazi na jogu, ali i na psihofizičku pripremu za sam čin dolaska ćerkice na svet.

- Išla sam na časove obične jogu godinama i veoma mi je prijalo. Kada sam ušla u četvrti mesec trudnoće počela sam da idem na jogu za trudnice, to mi mnogo prija, zato što mi omogućava da ostanem u dobroj formi. Tokom časova se pripremam i za najsrećniji dan i dolazak bebe na svet. Prenatal joga mi prija zato što učimo i kako da se relaksiramo kada krenu kontrakcije i kada počne najneprijatniji deo porođaja. Kombinujem zdrav način ishrane, izbegavam sklatkiše i testa, jedem povreće voće, meso. Uzimam i vitamine za trudnice, folnu kiselinu koja je dobra. Sada se osećam dobro i na sredini sam osmog meseca. Nosim devojčicu. 

makonda-tracker