Folklorom do zategnutih nogu

0
Ova vrsta fizičke aktivnosti donosi mnoge benefite pored onog najvažnijeg – aktiviranja brojnih mišića tela. Druženja, putovanja, doprinos zdravlju... samo su neke od prednosti ove vrste igre. Sve o folkloru otkriva vam baletski igrač Milan Gromilić
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić

Folklor je uopšteno ime za umetnost koja u ustaljenim tradicionalnim oblicima živi u narodu, a prenosi se od starijih na mlađe. Dug razvojni i vekovni put uticao je na prenošenje originalnosti narodnih tvorevina. Ovo se u muzici lako uočava na pesmama sa istim tekstom koje se na raznim udaljenostima interpretiraju na različite načine. Isto se dešava i sa narodnim igrama: narodna kola danas i ona od pre pedeset godina, iako sa istim imenima i nazivima, ipak se donekle razlikuju.

 

VEŽBA KROZ PLES

Iako se folklor smatra za ples i umetnost, ova vrsta igre odlična je i kada je reč o vežbanju celog tela. Ako govorimo o ovoj vrsti fizičke aktivnost, individualna je odrednica koliko je ona svakoj osobi potrebna jer to pre svega zavisi od toga da li se folklorom bavite profesionalno ili amaterski. Za razliku od igrača u nacionalnom ansamblu Kolo, kao jedinom profesionalnom ansamblu čiji članovi svakodnevno vežbaju, postoji dosta amaterskih društava koji to rade dva do tri puta nedeljno.

Mnogi se pitaju da li pored vežbanja folklora treba uključiti i neki fitnes program zbog kondicije. Opet, i to je isključivo individualna stvar. Nije na odmet da se bavite još nečim što može doprineti da imate više kondicije. Folklor kao igra bazira se na ritmu i sluhu, a neophodni su vam kondicija i snaga, naročito u nogama. Možete ga kombinovati sa svim sportovima, ne može da vam škodi. Savladavanje osnovnih koraka folklora je individualno i sve zavisi koliko smo nadareni ritmom i sluhom. Ali, za neku osnovu dovoljno je vežbanje oko godinu dana, dva do tri puta nedeljno. Probe traju oko dva i po sata. Sam trening se sastoji od zagrevanja, deonica koreografija i igranja celih koreografija. Probe se razlikuju u zavisnosti od toga da li se ansambl sprema za koncert ili turneju.

 

ZAHTEVNO VEŽBANJE

Srpski folklor poznat je svuda u svetu. Na prvi pogled jasno je da  veoma naporan rad stoji iza uvežbanih koreografija. Sam folklor je veoma zahtevan zato što postoji veliko bogatstvo koraka, melodija, odnosno načina izvođenja i igranja kola. To je grupna igra i ako ste u ansamblu, potrebno je mnogo vežbanja kako bi svi bili ujednačeni. Uglavnom se najviše angažuju mišići nogu koji se najviše naprežu, a samim tim i definišu.

 

POSPEŠUJE ZDRAVLJE

Meni je folklor pomogao dok sam kao dete imao ravne tabane. Folkloru su prethodili mnogi sportovi koje sam trenirao, a najviše u cilju otklanjanja pomenutog problema.

 

PREDNOSTI FOLKLORA

Mnogo je prednosti, naročito u nekom školskom uzrastu, kada je neophodno da deca imaju hobije. Najveća prednost svakako su putovanja. Ja sam proputovao skoro ceo svet i video mnoga mesta koja sigurno ne bih imao priliku da vidim. Prednosti su i spoznaja timskog rada, upoznavanje scene i kontakt sa javnim nastupom, kao i nezaboravna druženja. Zanimljivo je i da uz folklor može da se smrša, pa se neki ljudi rekreativno bave tim plesom.

 

SRPSKI FOLKLOR

U našem folkloru postoji mnogo kola i ona se razlikuju prvenstveno po stilu. Stil igranja vezan je za geografsko područje i etničku zajednicu na tom prostoru. Tako postoje igre iz Šumadije, zapadne Srbije, Vlaške igre, Kosovsko-metohijske igre... Svako ovo područje karakteriše jedinstven stil igranja, drugačija narodna nošnja, muzika i pesma.

Milan Gromilić, baletski igrač

makonda-tracker