Glad je rezultat mnogih kompleksnih interakcija koje se događaju u želucu, crevima, mozgu, gušterači i krvotoku. Saznajte kojih je to 7 namirnica koje ne suzbijaju glad i ne čine nas sitima nego baš suprotno – čine nas još gladnijima čak i kada nam je želudac pun.
Belom hlebu u procesu rafiniranja oduzeta je spoljšnja ljuska (mekinje) zbog čega nas beli hleb ne čini nas sitima poput hleba od celih žitarica koji je bogat vlaknima. Beli hleb povećava nivo insulina u telu. Španska studija koja je pratila prehrambene navike i telesnu težinu više od 9.000 ljudi ustanovila je da su ispitanici koji su jeli dve ili više porcija belog hleba na dan imali 40 posto veće šanse da će se znatno udebljati tokom pet godina u poređenju s ispitanicima koji su jeli manje belog hleba.
Nastavak pročitajte na sledećoj strani
2. Sokovi
Kupovni voćni sokovi sadrže sav šećer iz voćke, ali nimalo vlakana iz pulpe ili kože voćke. To znači da čaša soka može brzinski znatno povisiti nivo šećera u krvi, a onda je opet naglo spustiti zbog čega ćete osećati glad.
Zbog toga će mnogo bolja zamena kupovnom soku biti smoothie napravljen od svežeg voća kojem možete dodati malo proteinskog praha ili maslaca od kikirikija što će pomoći u održavanju razine šećera u krvi i učiniti vas sitijima.
3. Slane grickalice
Postoji razlog zašto nakon kesice čipsa žudite za nečim slatkim. Čips, smoki, perece i ostale slane grickalice su najjednostavniji ugljenohidrati lišeni gotovo svake hranjive vrednosti te podstiču brzo podizanje te još brže spuštanje insulina. A s obzirom na to da naš mozak brzinsko dobijanje energije povezuju sa slatkom hranom, za očekivati je da ćete nakon slane grickalice imati želju za nečim slatkim. Na dalje, zbog fenomena poznatog kao primetno specifična sitost nakon kesice čipsa možete osećati kao da vam je pun samo 'želudac za slano'. 'Želudac za slatko' može vam i dalje biti prazan.
Nastavak pročitajte na sledećoj strani
4. Brza hrana
Gotovo svaki sastojak brze hrane ima za cilj da vas učini vas gladnijima tako da biste pojeli što više. Na primer, trans-masne kiseline mogu izazvati upalu u crevima koja može umanjiti sposobnost tela da proizvodi neurotransmitere koji kontrolišu apetit poput dopamina i serotonina. Osim toga, brza hrana puna je soli zbog koje se možemo osećati dehidrirano. A osećaj žeđi lako je zameniti s osećajem gladi te vrlo često umesto vode uzmemo još hrane.
Transformacija koju pokreće nedavni RASKID: Revenge body, za vas ili za njega? (FOTO)
5. Alkohol
Studija je pokazala da se nakon tri alkoholna pića nivo leptina, hormona koji suzbija glad i pruža osećaj sitosti, može smanjiti za čak 30 posto. Alkohol takođe može iscrpeti zalihe ugljenohidrata u telu zbog čega nakon njegovog konzumiranja imamo potrebu nadoknaditi te izgubljene ugljenohidrate.
Nastavak pročitajte na sledećoj strani
6. Bela testenina
S belom testeninom isti je problem kao i s belim hlebom, ali testenina je specifična jer većina nas redovno jede znatno previše bele testenine. Porcija testenina ne bi smela biti veća od veličine dlana, a kada u organizam unesete previše jednostavnih ugljenohidrata to deluje vrlo nepovoljno na gušteraču koja se bori s prevelikom količinom šećera što na kraju rezultira ponovnim osećajem gladi. Obratite pažnju i na to s čime prelijevate testeninu: ako koristite kupovni umak onda u organizam unosite još više šećera koji pojačava osećaj gladi.
7. Pica
Može li iko pojesti samo jedan komad pizze? Pica nas mami da pojedemo još i još jer sadrži kombinaciju testa od belog brašna, hidrogenizovanih ulja, rafinisanih sireva i konzervansa koja može poremetiti nivo šećera, proizvodnju hormona odgovornih za osećaj sitosti, te rad delova mozga koji regulišu osećaj gladi. Ako napravite kod kuće picu s testom od brašna od celovitog zrnevlja, stavite na nju krto meso, puno povrća i mrvicu sira dobićete obrok bogat vlaknima i belančevinama posle kojeg nećete već nakon sat vremena opet biti gladni.